Учиници от Вълкосел и Рибново излязоха на улицата, изоставиха отново класните стаи

протест

Тютюнджиите в сатовчанското село Вълкосел и в гърменското Рибново изпълниха заканата си и не пуснаха децата си в понеделник на училище. В първото селище едва две деца от общо 381 прекрачиха училищния праг на СОУ „Христо Ботев“ и това предопредели липсата на учебен процес. Нямаше занятия и в СОУ „Йордан Йовков“ в Рибново. „Това е решение на родителите на учениците, с което трябва да се съобразим. Хората са опрени до стената, нямат изход, излизат и на протест на площада“, каза кметът Феим Иса. Вместо на чина, възпитаниците на двете училища бяха на площадите на селищата и развяваха плакати с надписи : „Искаме по-високи цени на тютюна – 10 лева за килограм“, „Не на ниските цени“, „Няма пари – няма училище“.

Шефът на Регионалния инспекторат по образование Огнян Соколов потвърди, че в двете учебни заведения не се учи, тъй като няма ученици. „Протестът на местните жители е социален, не е срещу образованието. Никой зает в образованието не одобрява ограничаването на правото на обучение и на знания, но такова е решението на протестиращите“, каза той. И увери, че няма информация за други празни училища в Неврокопския край.

„Не ни се ще да лишаваме децата си от знания. Но това е последната ни надежда, за да ни чуят и държавата, и фирмите. Правим го преди всичко заради нашите чеда. Защото утре няма да има с какво да им купим нито хляб, нито дрехи, нито учебници. Ако не ни дадат исканата цена за тютюна, ще ги спрем от училище и в следващите дни“, категорични са хората в Рибново и Вълкосел.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене