Христо Иванов се опитвал да оказва политически натиск върху прокуратурата

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация, в която изразява тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ), опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.

Поводите за декларацията е публикация от 8 юли 2020 г. в сайта на българската редакция на „Свободна Европа“ и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“ от 3 август 2020 г., публикуван на сайта на Обединение „Демократична България“.

Според тях публикацията на „Свободна Европа“ се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните й задължения.

„Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов – председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори“, се казва в декларацията.

„Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт“.

От прокуратурата съобщават, че главният прокурор Иван Гешев подкрепя декларацията и подчерта, че атаките са неаргументирани, но е обяснимо защо прокуратурата и отделни прокурори са подложени на всякакъв възможен натиск.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене