Съгласно нов график на „Югозападна болница“ спешните пациенти от четири общини през половината месец ще се обслужват в Сандански, а след това в Петрич

Пациентите от общините Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна, които се нуждаят от спешна помощ, до 15-то число на месеца през нощта, както и в събота и неделя, могат да потърсят помощ във филиала на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Югозападна болница“ в Сандански. От 15-то до 30-то със спешни пациенти ще работи филиалът в Петрич. В делничните дни, в работно време пациентите ще бъдат обслужвани и на двата адреса на болницата. Всички отделения в момента работят. Този график се въвежда, за да осигури 24-часово наблюдение на болните в отделението и обслужване на спешните пациенти, каза за БТА административният ръководител на филиала в Петрич, д-р Маргарита Гетова.

След решение на медицинския съвет на МБАЛ „Югозападна болница“ е издадена заповед на изпълнителния директор, от първо до 15-то число на месеца, в часовете между 19:30 и 7:30, както и в съботно-неделните дни спешните пациенти се насочват към адреса в Сандански. Всички пациенти, които имат нужда от спешна помощ в този период ще бъдат обслужени от лекарите, които са на адрес в Сандански. След 16-то число на месеца ще бъдат обслужвани на адреса в Петрич. Което означава пациентите директно да се насочват на посочените места, за да си спестят разкарване, информира д-р Гетова.

Д-р Гетова обясни, че нововъведеният график се налага от факта, че няма достатъчно лекари и в по-голямата част от отделенията лекарският персонал е на минималният брой. „Югозападна болница“ е единствена в България с два филиала – Петрич и Сандански, които се намират на сравнително малко разстояние. Населението на общините във всеки един момент от денонощието могат да намерят на разположение съответния специалист в един от двата филиала, в зависимост от графика, допълни тя.

Имаме лекари на разположение 24 часа, но в съответна половина на месеца те поемат и спешността и стационарно болни, а в останалата половина те са на разположение само за стационарно болни. Има лекари във всеки един момент и на двата адреса, и работят всички отделения, подчерта още д-р Гетова.

Въведеният график е съгласуван с институциите и имаме тяхното съгласие. Към момента заповедта за този график на работа няма срок и не се знае докога ще продължи, допълни още тя.

Доктор Гетова обясни, че на територията на болницата в Петрич има открити и неотложни кабинети, в които работят педиатри и лекари от доболнична помощ. Тези неотложни кабинети работят с график събота и неделя, и празничните дни между 9:00 и 18:00 час

Тази годината в МБАЛ „Югозападна болница“ е започнала специализация по нервни болести една млада лекарка, а до месец се очаква още една да започне в детско отделение, каза д-р Гетова.

От 2019-та година е създаден проект за финансиране и подпомагане професионалното развитие на млади специалисти. По този проект вече се финансират и са обвързани с договор към болницата осем бъдещи лекари, една медицинска сестра и един специализант, обясни административният директор. МБАЛ „Югозападна болница“ е база за специализация по кардиология, образна диагностика, хирургия, реанимация и неврология. Идвайки тук, младите специалисти ще имат възможност да специализират в тези специалности, ако не ръководството на болница ще им съдейства за други специализации, допълни още тя.

БТА припомня, че МБАЛ „Югозападна болница“ работеше с летен график до края на август. Причината за него бяха натрупаните отпуски на лекарите по време на пандемията от COVID-19.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене