Реколта от череши за 8 млн. лв. очакват в Кюстендил, съветниците поискаха тържище в града, надяват се на помощ от местните депутати

Собствениците на черешови масиви в Кюстендил да могат да предлагат продукцията си на тържище предложи по време на сесията вчера общинският съветник от „Партия Зелените” инж. Огнян Атанасов. Така и най-дребните стопани, които са добили продукция от 2 тона, могат да продадат прибрания плод.  Проектът за тържище да получи финансиране от държавата, като с това се ангажират народните представители от Кюстендил.

„За съжаление, нямаме тържище, доколкото знам, в Сливен вече направиха. Не съм чул през тези четири години някой народен представител да работи в тази посока. Може би защото нямаме място и проект. Нека депутатите да търсят финансиране. Колеги от политическите партии, активизирайте народните представители да лобират да се направи тържище, те са хората, които могат да търсят пари от държавата”, заяви инж. Огнян Атанасов.

„Община Кюстендил е готова с подходящи терени за  позициониране на тържище. Инициативността за такова обаче трябва да дойде от Сдруженията на черешопроизводители”,  отговори кметът Петър Паунов. „Общината е готова да обмисли място, тук обаче е ролята на сдружението. Черешата е сезонен плод и трябва да се реализира за седмиците. Гъвкавостта и инициативата трябва да дойде от производителите, ние сме готови да се отзовем с терени”, каза градоначалникът.

Общинският съветник Валери Йовев прогнозира, че в тазгодишната кампания по черешобера ще се включат между 200 и 500 души от цялата страна. Ангажимент на кметовете по села е да следят за тяхното придвижване, за да не се създадат и предпоставки за разпространение на коронавируса. „В момента, ако времето е благосклонно, се очаква реколта от череши  за между 6 и 8 милиона лева, които стоят по дърветата. Дали обаче те ще влязат в джобовете на кюстендилци? Аз твърдо се съмнявам, идва момент на брането. Тук всички сме с маски, а берачите? От  Кюстендил няма много берачи, идват от други райони”, добави той.

След 1 юни община Кюстендил е готова да обяви и формата на очаквания Празник на черешата, след като се чуят и последните указания от Министерство на здравеопазването. От сега е ясно, че по време на изданието ще се предлагат изделия само на местни занаятчии и такива от региона. „Ще дадем възможност и за красотата и стилистиката на черешата и с местните занаятчии, без външни – всичко предлагано ще бъде от кюстендилци и регионалните занаятчии.  Молим се и да няма дъжд, за да може от 10 юни да има спокойна беритба”, уточни градоначалникът.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене