Гърция връща семейства с деца без PCR тест на границата

Връщат семейства с деца от границата с Гърция, ако хлапетата не са преминали през задължителния PCR тест.

Това научи „Монитор“ от нашенци, които са опитали да преминат през ГКПП Кулата без сертификат за направено изследване за коронавирус.

„Аз и съпругата ми имахме документ, че сме с отрицателни резултати. Детето, което е на 7 години, не сме го водили на тест, защото от наш познат разбрахме, че митничарите на границата пускали малки деца, без да искат документ, а и никъде не беше посочено има ли някаква долна възрастова граница“, обяснява Николай Атанасов.

Той и семейството му са били върнати с обяснението, че писиар тестовете на границата са свършили и не могат да изследват детето на място, а без документ нямат право да ги пуснат.

Още новини от България и света четете тук

В социалните мрежи има десетки публикации, свързани с пътуването на малчугани за Гърция, но информацията е противоречива. „Официално току-що проведен разговор с граничарите, тестове за деца под 15 години не се изискват“, гласи един от постовете. В него потребител обяснява, че е звънял на един от телефоните на Промахонас и именно оттам е получил уверение, че не е необходимо хлапетата да минават през PCR.

Друг потребител обаче споделя, че е звънял на същия телефон и са му казали, че тестът е задължителен и за деца. Според официално публикуваната информация в Министерството на външните работи:

„Документ за негативен PCR тест се изисква за всички пътуващи, вкл. децата (от последните 72 часа преди влизане в Гърция)“.

От посолството ни в Атина обясниха, че всеки, който влиза в Гърция, трябва да предостави сертификат за отрицателен PCR тест, направен в акредитирана лаборатория и няма изключения според възрастта.

Според някои публикации в социалните мрежи граничарите „си затварят очите“ само за бебета до 2-3 месеца.

През последната седмица напливът към лабораториите в страната е огромен като на някои места вече удължиха срока за излизане на резултатите от 24 на 48 часа.

В същото време все по-популярно сред туристите е т.нар. изследване по метода на пуловете. За целта се събират по няколко души, чиито проби се тестват наведнъж. Това излиза далеч по-евтино, но ако има положителен резултат, не е ясно на кого от изследваните е той, затова всички се поставят под 14-дневна карантина и трябва да бъдат тествани отново поотделно.

Първоначално пул изследването се приемаше като „семеен пакет“, но през последните дни в мрежата се появиха обяви, в които мераклии търсят непознати за споделено тестване.

Сертификатът, който се издава, е същият като при индивидуалното и затова гръцките власти го признават. На много места обаче вече отказват да тестват по метода на пуловете. Междувременно НАП погна лабораториите в страната.

От агенцията по приходите обявиха, че започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински обекти, които извършват тестове за COVID-19. Причина за това са множество сигнали, подадени от граждани през последните дни, за неиздаване на фискални бонове при заплащане на изследванията.

Проверяват повторно на границата

Освен сертификат от PCR, преведен на английски език, пътуващите към южната ни съседка трябва да попълнят и онлайн формуляр (PLF) поне 48 часа преди пътуването си. Той съдържа детайлна информация за отправната точка, продължителността на престоя и адреса, на който ще пребивават в Гърция. Попълненият формуляр генерира уникален QR код, който също се проверява на границата, като тази процедура ще бъде в сила до края на август.

Непълнолетни деца могат да бъдат записани във формуляра на единия от родителите си, но всеки възрастен трябва да разполага със собствен код. На границата обаче гърците могат да изискат повторна проверка. Според официалната информация на случаен принцип се подбират хора, които да бъдат тествани контролно, въпреки че има сертификат за отрицателен резултат. Много от пътуващите споделят в групите във Фейсбук, че граничните власти спират за повторен тест само хора, чийто QR код започва с 13.

Онези, чийто код започва с 23, минават безпроблемно само срещу нужните документи. Освен това в социалните мрежи хората споделят, че се обръща внимание и на броя пътуващи в една кола. Правилата на Гърция гласят, че за лични превозни средства с до 7 места, освен шофьора, може да има до трима пътници, а за МПС с 8 и 9 места се разрешава водач плюс петима пътници.

Изключение се допуска, когато в колата пътуват родители с непълнолетните си деца, като за тях се изисква акт за раждане и паспорт. При нарушение се налагат глоби в размер на 150 евро за всяко лице в автомобила.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене