След градушките в Гоцеделчевско: Комисия тръгва по нивите, оценява щетите

Падналата преди двайсетина дни градушка в гоцеделчевско е унищожила на 100% тютюневата и зеленчукова реколта в част от нивите на стопаните. Хората са отчаяни и търсят помощ от държавата, защото за мнозина това е единственият поминък. За проблема алармира кметът на община Сатовча Арбен Мименов, според когото, проблемът е много сериозен, предава БНР.

„Подобена проблем има и в други райони на страната, като в община Каолиново например, затова като браншова организация, веднага се свързахме с Министерството на земеделието и храните, от там ни увериха, че на база на Държавен фонд, който покрива щети от бедствия и аварии от такъв характер, ще бъдат създадени Комисии, които ще направят оглед и оценка на щетите, ще бъдат направени и констативни протоколи“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

Той уточни, че за целта, тютюнопроизводителите трябва много бързо, в десетдневен срок от бедствието, да подадат заявка за подпомагане от този Фонд, в Общинската служба по земеделие, по местонахождение на имотаЧаст от пострадалите тютюнопроизводители вече са подали такива заявления и са им направени констативни протоколи. Следващата стъпка е да им бъдат изплатени обезщетенията за градушка или друго природно бедствие, но засега, срокът за получаване на парите, не е ясен.

Цветан Филев коментира още, че право на обезщетения ще имат само земеделските производители, в това число и тютюнопроизводители, чийто констативен протокол удостовери, че унищожената реколта е на 100%, ако е по-малко, стопанинът няма да получи обезщетение, което, според експерта, не е справедливо.

„Предстои дебат по този въпрос и ако решението на експертите е, стопаните с по-малко проценти унищожена реколта, да не получат обезщетение, ще потърся връзка директно с министър Танева, за да коментираме този въпрос. Радвам се, че имаме добра обратна кореспонденция с нея“ – допълъни г-н Филев.

Той направи и още едно важно уточнение, а именно, че право на такова обезщетение, имат само регистрираните земеделски производители по Наредба 3, към които не спадат тютюнопроизводителите.

„Аз не знам, защо има такова разделение – земеделски производители и тютюнопроизводители? Нима, тютюнопроизводителите не са земеделски производители“ – попита Цветан Филев и уточни, че на този етап е поискано от земеделското министерство, при получаването на обзщетенията да не се взима под внимание това разделение. Очаква се решението на експертите, дали и тютюнопроизводителите ще получат пари, заедно с другите земеделски производители, заради унижожената реколта.

Тази година се очаква да бъдат прибрани около 7 – 8 хиляди тона тютюн. От ориенталските сортове, към средата на месеца, са прибрани от около 30 до 60 %, около 30 % са прибрани в Североизточна България, около 20 %  е прибрана тютюневата реколта в гоцеделчевско, а в общините на Източните Родопи вече са прибрани около 60 % от тютюневата суровина.

„Ако лятото е горещо и сухо, както се очертава, количеството може би няма да бъде голямо, но качеството на тютюна ще бъде такова, че тютюнопроизводителите да могат да искат висока цена“ – допълни Цветан Филев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене