Максимум 200 участници в 60 палатки, сухоежбина и без химически тоалетни до Седемте рилски езера отпусна НП „Рила“ на дъновистите за 1-23 август

Ограниченията заради коронавируса възмутиха част от Бялото братство, но ръководителите им ги „приземиха“: Можеше и това да не получим, пандемия е, а и сме в национален парк

Максимум 200 участници в 60 палатки, на сухоежбина и с химически тоалетни под въпрос ще представлява Лятната духовна школа 2020 край Седемте рилски езера, която дъновистите всяка година откриват на 1 август. За това се договориха в онлайн среща представители на братството и НП „Рила“, в чиято територия се намират езерата. Ограничителните мерки в бройката на участниците и палатките им, както и липсата на топла кухня, която ги изхранваше на място, са заради епидемията от коронавирус. В хода на преговорите дъновистите бяха принудени да направят доста отстъпки, а паркът се съгласи само да няма нито една друга палатка на туристи в района на лагера, когато пристигне работната група на 23 юли, за да се намали вероятността от заразяване и да не се стигне до намаление на дъновистките палатки за сметка на хора извън братството, решили хем да отдъхнат в планината, хем да наблюдават отстрани ритуалите.

Според съгласуваните с парка решения тази година Лятната духовна школа на общество Бяло братство в циркуса на Седемте рилски езера ще се проведе в периода 01-23.08.2020 г., при спазването на условия, които са определени съгласно заповедите на Министерството на здравеопазването и действащия план за управление на дирекцията на НП „Рила“.

На дъновистите се разрешава да се събуждат в 05.30 часа и дневният им режим да продължава до 22 часа. Молитвените бдения са планирани за 14, 15 и 16 август, а на 17 август участниците в школата трябва да почистят циркуса на Седемте рилски езера, като съберат в раниците си всички боклуци и ги изхвърлят извън зоната на парка. Паневритмията, която е най-зрелищното от всички мероприятия на дъновистите през август, е планирана за 19 август на езерото Бъбрека. Това езеро последователите на Петър Дънов наричат с космическото му име Махабур, превеждат го като „Големият и Силният“, и според тях то е както площадка за изстрелване на заслужили човешки души в Космоса, така и асансьорната платформа на земята, на която пристигат много висши космически същности.

След паневритмията следва общ обяд на дъновистите с продуктите, които ще си носят в раниците – до миналата година тук, на място, те си организираха топла кухня, в която даваха дневни наряди по братства, но сега заради Ковид заразата кухнята ще предлага само гореща преварена вода, и то 2 пъти дневно – след посрещането на изгрева и молитвения наряд за деня. Всеки от дъновистите трябва да се самоизхранва, а най-придирчивите могат да хапват в хижа „Седемте езера“, но срещу заплащане.

Ръководството на НП „Рила“ позволи на дъновистите да опънат палатките си в долната част на лагера, от пътеката за хижа „Вада“ до южния вход на лагера, по пътеката за извора, открит от П. Дънов и наречен от последователите му „Ръцете, които дават“.

По време на престоя си в лагера последователите на Учителя Петър Дънов се задължават да спазват всички препоръки за социална дистанция, да си носят личен дезинфектант и маски, които да ползват при влизане в хижите. Пристигането им в лагера и тръгването от там ще става с личен превоз, автобус след самостоятелно записване или с кон, който ще може да бъде нает от единствения коняр срещу 30 лв.

Химическите тоалетни са проблем, защото фирмите, с които до момента дъновистите водели преговори, се съгласявали да ги чистят, но само ако до тях има път, за да могат да се придвижват колите им. Другият вариант е лагеруващите да ползват тоалетните в съседната хижа, но е малко вероятно тя да може да ги обслужи всичките, затова не е изключена алтернативата с облекчаване на открито.

За момента в процес на дебати са още някои аспекти от предстоящото лятно качване на дъновистите на Седемте езера. До вчера не бе изяснено дали ще има участие на чужденци, каквито неизменно присъстваха до миналата година, не бе решено дали ще има квоти по градове за разпределението на 200-те места, или ще могат да отидат само първите записали се онлайн на страницата на школата, както и колко дни ще имат право да останат в лагера музикантите – 5, колкото е определеният максимум за всички лагерници, или неограничено, докато свирят.

2 седмици преди началото на Лятната духовна школа администраторите на страницата са посветили всичките си усилия да тушират недоволството на дъновистите от тазгодишните условия край Седемте рилски езера, които част от последователите на Учителя определят като унизителни.

“Не мисля, че условията са унизителни. От медицинска гледна точка има основание да не получим разрешение. През последните години школата се превърна в курорт. Дори някои да коментират, че това е нашата ”църква”, ако управляващите пожелаят, Лятна духовна школа няма да има. Ще се обосноват, че е резерват, и ние трябва да търсим място, което не е защитено. Преди да коментирате дали условията са унизителни, прочете какви са правилата за пребиваване в национален парк. Понякога не умеем да оценяваме компромисите, които ни се правят. Ако сме коректни, за 20 дни в школата могат да бъдат 1200 от нас. А за битовите условия и конете – около 1989 г. беше по-тежко. Лятната духовна школа не е курорт. Вече има леки раници, палатки, дрехи, можете да си купите полезни и енергийни храни. Преди много години се налагаше да ядем детски каши. Нямаше кухня. Оцеляхме. А и какво пречи да има и малки братски лагери и на други места? Отсядат в някоя хижа, молят се, посрещат изгрева, играят паневритмия…”, написа администраторът на групата Вехади Солейко.

За да е докрай полезен, той е качил на сайта и рецепта как дъновистите да си направят енергийно барче с плодове и семена.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене