Корнелия Нинова: Всички, желаещи промяна, да се обединим

Властта забрани Бузлужда, БСП организира национален митинг пред Министерския съвет

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна за обединение на българите, желаещи промяна. „Хиляди наши членове и симпатизанти, коалиционни партньори, хора, които нямат общо с БСП, от вчера заявяват желание и готовност да участват в протести в цялата страна. Не просто в защита на президента, а за спасяването на България“, подчерта лидерът на левицата.

Ето пълния текст на декларацията от името на ПГ на „БСП за България“:

 

Г-н председател,

Дами и господа министри,

Уважаеми български граждани,

Вчера се случи нещо безпрецедентно в президентската институция. Тежко въоръжени, представители на органите на реда, както и показните действия на органите на съдебната власт, са удар по върховенството на закона, по Конституцията и правовия ред в страната. Днес премиерът Борисов прехвърли отговорността за случващото се в държавата върху НСО. Твърде елементарно, г-н премиер. Отговорността за случващото се в България е ваша – на десетгодишното управление. За тези години, в различни коалиционни формати, но с водеща партия ГЕРБ, се разгради държавността. Институциите не работят. България е сред най-корумпираните страни в Европа. У нас бедността и неравенствата са най-високи. Децата ни слизат все по-надолу в класациите ни по грамотност. Демографската катастрофа е факт. Поставихте ни на унизителното 111-то място по свобода на изразяването. Превърнахте прекрасната ни природа в сметището на Европа и света. Но най-вече, създадохте мафиотско-олигархичен модел на управление – и всеки, който се противопоставя на този модел, е гонен, уволняван, преследван и компрометиран. Държите народа в подчинение и управлявате със страх, но страхът не дава бъдеще. Той може да гарантира диктатура, но не дава перспектива. А ние искаме точно това – нормален живот и перспектива за развитие на България и на всеки българин. Вчера хиляди хора излязоха, за да кажат, че това не може да продължава така.

Поздравяваме ги за смелостта и за волята. Нека заедно да възстановим държавността и да спрем мафията в България. Искам да заявя тук, открито, от името на БСП и ПГ на „БСП за България“, за да няма спекулации, за да няма приказки за преврат и да не си позволявате да преследвате хора в страната:

Хиляди наши членове и симпатизанти, коалиционни партньори, хора, които нямат общо с БСП, от вчера заявяват желание и готовност да участват в протести в цялата страна. Не просто в защита на президента, а за спасяването на България. И ще го направим. Вчера властта ни забрани да проведем традиционния си събор на връх Бузлуджа. Добре, ще го направим на жълтите павета в София, пред Министерския съвет. Ще го направим като национален митинг. И нека всички, желаещи промяна, без оглед на партийните си интереси, се обединим. Не става дума за партийни интриги или лични рейтинги, а за България, уважаеми българи.

Ние, ПГ на „БСП за България“, имаме едно предимство пред всички вас, които отвън изразявате волята си – ние сме парламентарно представена партия и ще използваме всички механизми на закона и парламентаризма в България. Внасяме вот на недоверие тук, вътре в парламента, и вярваме във вашата подкрепа извън него на този ден.

Обръщаме се към вас, уважаеми депутати,

Мислете. Математическият сбор от 121 тук, вътре- или енергията на хиляди навън. Скъпото лично депутатство за още няколко месеца, или години бъдеще за България и просперитет на народа ни. И тъй като вчера отбелязахме годишнина – 170 години от рождението на Иван Вазов, ще приключа с неговите думи. Каквото и да правите, „не се гаси туй, що не гасне“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене