Полицейска акция в щаба на Веселин Марешки

Икономическа полиция проведе изненадваща акция в сряда сутринта в щаба на класиралия се на второ място кандидат–кмет във Варна Веселин Марешки, научи Mediapool. Конфискувани са документи. Информацията за нахлуването в офиса бе потвърдена от Областна дирекция на полицията (ОДП) в града. По случая има образувано досъдебно производство.

По непотвърдена информация целта на операцията е била предвидена за момент, в който група хора са отивали да вземат своите пари от гласуването с бюлетината на издигнатия от “Ред, законност и справедливост” кандидат. Голяма част от тях са обяснили пред полицията, че отиват на зъболекар. В сградата обаче зъболекарски кабинети е нямало.

Пресцентърът на ОДП съобщи, че са иззети личните карти на хората, които са били в щаба на Марешки, за да се установи дали не са участвали в изборите като негови застъпници. Те са отведени в сградата на ОДП за разпит.

Марешки успя да спечели 15 991 гласа или общо 13.18 процента като изпревари кандидата на десницата Димо Гяуров и на ГЕРБ Свилен Крайчев. Проверка на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна установи в изборния ден, че застъпници на Марешки са имали списъци с гласоподаватели и техните ЕГН-та, като са отмятали хората упражнили правото си на вот.

Проверката на полицията започна именно от сигнала на ОИК. Само преди два дни самият Марешки поиска касиране на вота, защото се усъмни, че са купувани гласове. Конкуренцията му от своя страна пусна около 40 сигнала за до ОИК срещу него със същото обвинение.

Фармацевтичният търговец заяви по-късно в сряда, че е похарчил 200-300 хиляди лева за изборите, не е купувал гласове и на един застъпник давал от 20 до 60 лева. Той бил готов да окаже пълно съдействие на полицията. Марешки допусна, че и другите кандидати са плащали на застъпниците си.

Преди ден той подаде жалба в ОИК, с която обжалва изборните резултати и победата Кирил Йорданов.  Търговецът на лекарства е уверен, че проверката срещу него е, защото “застрашил и третия мандат на Йорданов”.

Според публикации във варненската преса преди изборите, хора на Марешки  обещавали на пенсионери и хронично болни да им плащат част от лекарствата по Здравната каса, ако дадат гласа си за кандидата. Марешки публично обеща и по 100 лв. на всеки стачкуващ учител, плюс 500 лева, ако стане кмет.

Марешки е един от най-крупните търговци на лекарства в страната. В бизнеса  е от 1992 г. На предишните местни избори беше избран за общински съветник, но се отказа от мандата си. През ноември 2006 г. избухна взрив пред една от аптеките му в кв. „Младост“. Тогава Марешки заяви, че няма представа кой може да стои зад покушението, както и че не е получавал заплахи.

Още на първия тур тази неделя за кмет на Варна бе преизбран подкрепения от БСП кандидат Кирил Йорданов, който, според местни източници, се ползва с протекциите на групировката ТИМ./mediapool.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене