Езиковата гимназия в Благоевград се изкачи до 18 място в националната класация за среден успех от матурите

Езиковата гимназия в Благоевград се изкачи до 18 място в националната класация за среден успех от матурите, в топ сто влязоха и двете математически гимназии в областта

Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград успя да влезе в топ 20 на най-добрите училища в страната според резултатите от държавните зрелостни изпити на сесията май-юни 2020 г. Статистиката съдържа данни за близо 1000 училища, като са показани резултатите от ДЗИ по общообразователните предмети /БЕЛ, математика, история, философия, география, химия, английски език…/, посочени са средният успех от второ ДЗИ, общият среден успех и броят на явилите се.

През последните години ЕГ в Благоевград неизменно намира място сред най-добрите образователни институции, а впечатление прави, че всеки следващ випуск „катери стълбицата” все по-нагоре. Така през 2015 г. учебното заведение бе на 54-то място, след което достигна съответно до 47-ма и 32-ра позиция и 22-ра. През миналата година.

Сега 155-имата зрелостници на ЕГ отново подобриха показателите на предишния випуск. Изкараният среден успех от 5.40 по БЕЛ /при 5.23 м.г./ и 5.42 среден резултат от двата ДЗИ е най-висок за областта и отрежда на училището 18-та  позиция в националната класация. На първо място е 91-ва Немска гимназия с 5.70 по БЕЛ и 5.74 от двете матури, следвани от Американския колеж и Първа частна математическа гимназия.

Благоевградската ЕГ изпреварва добричката, пловдивската, старозагорската, софийска френска гимназия, националната априловска гимназия и националната природо-математическа гимназия.

Забележително израстване бележи и иновативната гоцеделчевска Природо-математическа гимназия „Яне  Сандански“ със 143-ма зрелостници. С постигнатия резултат от 5.12 от двете ДЗИ и 5.06 по БЕЛ /при 4.77 м.г./ ПМГ – Гоце Делчев от 98-мо място през 2019 г. сега е на 62-място в националната класация, или се изкачва с цели 36 позиции нагоре.

В топ 100 е и Математическа гимназия „Акад С. П. Корольов“ в Благоевград, 160-те зрелостници на училището са със среден резултат от 5.10 от двата ДЗИ, 5.02 по български език и литература и ПМГ заема 67-ма позиция по успех от всички матури.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене