И млади и стари се веселиха на Бабин ден в гоцеделчевското село Баничан, кмета Елена Сивриева уважи и двете тържества на разделените самодейци

Две тържества се проведоха снощи в гоцеделчевското село Баничан по случай  хубавият  празник Бабин ден .

Кмета на селото Елена Сивриева  уважи инициативата на двете групи самодейци които от  години са разделени но въпреки това провеждат  различни и хубави мероприятия  спазвайки  традициите  и активно участват в представянето на самодейността и традициите на Баничан на събори и надпявания в страната и чужбина.

Така на снощните две тържества по случай Бабин ден в село Баничан  и млади и стари се веселиха и почетоха подобаващо празника.

Спазен бе основния ритуал характерен за този празник , „поливане“ и бяха изпети много песни  придружени с  хора и веселие.

Седем се оказаха родените деца през 2019 година в село Баничан, уточни точният им брой  кмета Елена Сивриева, тъй като  бе публикувано по „погрешка“ , че новородените в Баничан през изминалата година са  15 ,а  високата раждаемост бе свързана с осиновените 16 щъркелови гнезда .

В големият брой новородени в Баничан попадат   семейства и майки от селото които обаче  не живеят отдавна в Баничан  а децата им няма как да бъдат жители на Баничан. Става въпрос за родили през тази година жени  от Баничан омъжили се  в други  градове  и населени места на страната. Иначе би било хубаво и дай Боже  през тази година в Баничан действително да се родят 15 бебета  и догодина на Бабин ден цялото ни село да празнува високата раждаемост, коментират местните  баби.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене