Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа

Микропластмасата е навсякъде около нас, колкото и да не ни се иска. А замърсяването с нея придобива все по-големи мащаби, както и ефектът от него.

Преди няколко месеца бяхме неприятно изненадани от новината, че всяка година изяждаме около 250 грама микропластмаса. И ако доскоро си мислехме, че тя се съдържа предимно в рибата и морските дарове, то сега учените твърдят, че растенията поглъщат все повече частици и чрез тях тя достига до организма ни.

Американски и китайски учени са доказали, че растенията абсорбират наночастици пластмаса чрез корените си и тя оказва негативно влияние на молекулярно ниво върху тяхното развитие и хранителна стойност.

Снимка 486402

Това е първото подобно изследване, което доказва ефекта от замърсяването върху растенията в почвата, а не само върху тези в Световния океан, предава Daily Mail.

Според изследване, публикувано в научното списание Environmental Research, някои от плодовете и зеленчуците, които консумираме, също са с доказано съдържание на микропластмаса.

Учени от Италия и Тунис правят експеримент с покупки от местните пазари и откриват микроскопични частици в ябълки, моркови, броколи, круши и марули. Кореноплодните зеленчуци също са пряко изложение на замърсяването с пластмаса в световен мащаб.

Снимка 486404

Частиците достигат до листата и плодовете чрез корените, които ги приемат с водата, която поглъщат. Тъй като плодните дървета имат по-голяма и добре развита коренова система, именно при тях се наблюдава по-голямо количество абсорбирана пластмаса, предава BBC.

А доскоро учените смятаха, че това е невъзможно, защото частиците пластмаса са прекалено големи, за да си проправят път. Е, за съжаление, се оказаха в грешка. Единственото успокояващо в случая е, че количеството микропластмаса в плодовете и зеленчуците е много по-малко от това в бутилираната вода.

lifestyle.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене