Ретро влакче вози туристите в Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум

Древният град Никополис ад Нестум се превръща в атракция за туристи от страната и чужбина, пишеstandartnews.com. Преди година по проект за неговото развитие бе доставено туристическо ретро влакче. Тренът вече пътува по маршрута от античното селище до Огняновските минерални бани. Возилото е облепено с рекламни материали и за другите исторически и културни забележителности в региона. Влакчето вози гостите на Гърмен в събота и неделя, като прави по един курс сутрин и следобед. Възрастните плащат по 3 лева за пътуването, за деца цената е 1 лев.

Голяма атракция е грънчарската работилница в древния град. В нея всеки посетител сам изработва пособия и съдове от глина под ръководството на майстор. После предметите се вземат за спомен. Всеки турист има възможност да се премени в дрехи като древен римлянин. Гостите на древното селище могат да пробват и мерника си със стрелба с лък. Направен и малък амфитеатър, в който се провеждат различни събития.

Никополис ад Нестум е построен през 106 година от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене