Николай Великов, студент от Благоевград: Искам хората да са по-активни

Global Citizen е меж­дународна програма на студентската ор­ганизация AIESEC за обмен на студенти от цял свят. Тя е насоче­на към младите хора, които имат интерес да се запознаят с нови кул­тури и да се развиват лич­ностно и професионално, докато работят за положи­телна кауза.

Програмата се осъществя­ва чрез оформяне на екип от студенти от цял свят, които заминават за чужбина. Про­ектите са съсредоточени върху различни каузи като изграждане на междукул- турна толерантност, раз­витие на младежта в про­фесионална и личностна насока, устойчивост на околната среда, предприемачество, маркетинг, екология и др. Доброволците работят в неправителствени организации, училища или детски градини за срок от б до 8 седмици.

Днес ви представяме Ни­колай Великов, студент по право в пети курс в ЮЗУ „Неофит Рилски“, който раз­каза пред „Кариери“ за свои­те впечатления и натрупан опит по време на стажа си в Румъния миналото лято.

МОЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ДОТУК

В момента съм студент по право в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в пети курс. От об­разованието си до момента получих контакти с много . млади и амбициозни хора, възможност да се развивам в най-голямата студентска организация AIESEC, където получавам много практи­чески опит и съм заобико­лен от хора, които искат да са активни и да допринесат за позитивната промяна в нашето общество. Ако бих променил нещо, то това би било активността у хората, защо-IP^ то днес имаме достъп до световно образование -онлайн, информация на един клик разстояние.

КАК РАЗБРАХ ЗА СТАЖА

Стажът беше доброволчески – международна програма за обмен за 6 седмици, предоставен от AIESEC. Аз самият бях член на организацията, но преминах през процеса, през който всеки обикновен кандидат би преминал. Попълних формата за кандидатстване в www. globalcitizen.bg, член на AIESEC от Благоевград се свърза с мен и обсъдихме моите предпочитания за страните, където исках да замина. Също така трябва­ше да избера проект с кауза, върху който да работя.

Всички проекти целяха да развият лидерските ка­чества в мен. Бях изправен пред труден избор – между­народна програма за обмен в над 100 държави и 12 000 различни проекта. Моите колеги от AIESEC ми помог­наха много и ме насочиха към държавите с най-до­бри проекти и практики и в крайна сметка избирах от 11 държави – Полша, Чехия, Индонезия, Индия, Брази­лия, Румъния и др. След това подписах договор, заплатих таксата за стаж, избрах стаж в Румъния (проектът gROw), имах интервю по Skype с AIESEC в Румъния и ме из­браха. Изискванията, които имаха към мен е да говоря английски на средно ниво.

МОИТЕ ЗАДАЧИ И ОТГОВОР­НОСТИ

Основната ми задача беше да изнасям лекции и семи­нари за ученици в 12 клас. Всеки ден имах сесии, които продължаваха от два до че­тири часа и бяха свързани с кариерното развитие на уче­ниците, защото бяха на теми като „Каква специалност е подходяща за мен в универ­ситета“, „Как да подготвя първото си CV“, „Как да ор­ганизирам времето си пра­вилно“ и др. Имах наръчник, където всички сесии бяха почти разработени, но се из­искваше доста подготовка от моя страна. За шест сед­мици изнесох около четири­десет сесии, програмата ми беше доста интензивна и съм крайно доволен от това, защото вярвам, че проектът ще има огромно позитивно влияние върху учениците и ще допринесе за бъдещото им развитие.

ТРУДНОСТИ И ПРЕДИЗВИКА­ТЕЛСТВА

цели да развие лидерските качества във всеки студент. Още с пристигането ми тряб­ваше да изнеса реч пред 300 човека. Напрежението беше голямо, защото никога не бях говорил пред толкова хора. Впоследствие говоре­нето пред публика ми стана ежедневие. Трябваше да по­ставя правилния авторитет пред учениците, защото все пак те са тийнейджъри. Без правилното отношение към тях започват да се шегуват и сесиите не могат да бъдат доставени.

Естеството на самите се­сии, тематиката, заложена в тях, направи международ­ната ми програма за обмен доста отговорна, защото тийнейджърите ме приема­ха като модел за поведение и ме питаха за доста съвети. Разбрах, че проектът ми е бил успешен, когато се раз­деляхме на автогарата. Се­дем човека бяха дошли да ме изпратят и всички пла­каха. Тогава разбрах, че съм направил нещо наистина значително. Най-голямата трудност беше да се разде­ля с тях. Преживяването ми беше наистина страхотно. Всеки студент трябва да из­пита Global Citizen. ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, КОИТО ПОЛУЧИХ ОТ СТАЖА

Получих умението да ра­ботя в екип – нещо, което винаги ми е липсвало. Също така се чувствам много по-уверен да говоря пред публика. Комуникационните ми умения се развиха доста, много по-лесно общувам с непознати. Смея да твърдя, че съм много по-отворен към света и различни­те култури. Чувствам се по-уверен в себе си, мога да разбирам хората и съм съпричастен към техните проблеми и све­та като цяло. Получих много неща и може би най-важното е как да се справям с трудни ситуа­ции. Сега знам, че всяка трудност, пред която съм изправен е възможност.

МОИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ИНФОРМАЦИЯ

Като член на AIESEC знаех за доброволческата програма за обмен и реших да опитам. Всички студенти трябва да бъдат наясно с възможностите, които AIESEC предлага, за­щото организацията има ценности и наистина цели да развива студентите. Ре­довно преглеждам karieri. bg, както и други сайтове с подобна насоченост. Също така обичам да се информи­рам от приятели и кариерни събития.

МОИТЕ ПЛАНОВЕ ЗА РАЗВИТИЕ

Завършвам след около го­дина, ако всичко мине както го планирам. Следващата ми стъпка ще бъде отново стаж с AIESEC, но този път планирам да замина на пла­тен професионален стаж (Global Talent) някъде в цен­трална Европа, където да ра­ботя в областта на бизнеса или маркетинга. След това планирам да се върна в Бъл­гария и да приложа всичко научено досега, за да успея да допринеса за развитието на нашата страна, защото смятам, че България наисти­на има нужда от млади хора, които са мотивирани да ра­ботят и да променят нещата в позитивна насока.

КАКВИ УМЕНИЯ ПРИДОБИХ:

  • говорене пред публика
  • лидерски качества
  • умение за работа в екип
  • комуникационни умения
  • по-голяма отвореност и увереност
  • справяне с трудни ситуа­ции

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене