Сплотяването на лявото от БСП е полезно и за обществото

Янаки Стоилов: Не трябва да допускаме десните партии, след като направиха прехода, да предлагат наши идеи в името на определени интереси

„Темата за лявото след кризата има две значения. Едното е какви икономически и социални мерки да бъдат предприети за намаляване на нейните последствия и подпомагане на хората и определени сектори от обществения живот.” Това заяви Янаки Стоилов, член на НС на БСП на кръглата маса от леви партии и организации, организирана от БСП.

„Преди 30 години беше извършен преход, който доведе до финансов капитализъм, който виждаме поражда все по-дълбоки кризи – икономически, социални, екологични, медийни и други. Сплотяването на лявото от БСП за търсенето на такива решения може да преодолее сегашното състояние“, коментира Стоилов. Той добави, че е полезно тази дискусия да се води често в левицата.

Според социалиста България трябва да премине към изцяло прогресивна данъчна политика: „Трябва да вземем мерки най-големият капитал да плаща данъци в държавата. Нужно е да се въведе яснота, която да намери балансите между икономическите стимули и правилното преразпределение.” Стоилов даде пример с компании с десетки милиони лева оборот, които не плащат преки данъци. Той добави, че трябва да се види в кои области тази ставка може да бъде по-ниска и да се въведе по-висока ставка за луксозно потребление.

„Нужно е да се види в кои сектори държавата може да изиграе най-голяма роля със своето участие. Вместо да се запълват дупките на определени частни банки, да се вземат мерки за изсветляването и стабилизирането на целия финансов сектор”, изрази мнение Янаки Стоилов.

„Не трябва да допускаме десните партии, след като те направиха прехода, да използват непълноценно и наши идеи. Те ги предлагат в името на определени интереси”, каза социалистът.

Според Стоилов е важно да се потърсят възможности за създаване на център за иновации с подкрепата на държавата и Европейския съюз. Той допълни, че е необходимо страната да наблегне в развитието на технологии, иновации и информация.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Здравеопазването трябва да премине от търговска дейност към дейност на поддържане на живота и здравето на хората. Нужно е всяка многопрофилна болница да поддържа спешна помощ и отделение. Не може големите средства да се преразпределят от изгодните дейности в здравеопазването, които са предимно профилирано частни, и всички тежести за това, което е необходимо, да бъдат стоварени върху държавата.

Емил Георгиев: Отдавна не са се събирали заедно толкова леви партии и организации

„Тази среща е изключително ползотворна. Нямам спомен на едно място да са се събирали толкова партии, неправителствени организации и сдружения, които изповядват лява социална политика.” Това заяви председателят на „Екогласност” Емил Георгиев за кръглата маса на леви партии и организации, организирана от БСП.

„Тук чух нещо, което изключително много ме впечатли – да се говори все повече за опазване на околната среда. Това е социална политика”, коментира Георгиев. Той подкрепи идеята на БСП за обединение вляво: „Надявам се да се обединим. Това е пример, който трябва да е заразителен за другите формации. Трябва да се защитава лявата политика. Лявото е не само социалистическо, лявото е патриотичното, екологичното и потребителското.”

„След тази пандемия се задава още по- тежка криза – икономическа. Политиката трябва да е насочена към рестартиране на икономиката и помагане на хората и дребния и среден бизнес.”, завърши Емил Георгиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене