С фолклорен концерт и стари обичаи ученици зарадваха родители и гости в Симитли

Ученици разкриха богатството на родния фолклор и народни обичаи с фестивал в град Симитли. Четвъртокласниците от „г“ клас в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с класен ръководител Светла Атанасовска, приключиха работа по проект „Подкрепа за успех“ – занимания по интереси, на тема: „Народното творчество – извор на мъдрост, красота и родолюбие.“ Децата сътвориха интересно и вълнуващо представление пред родители и гости.

Учениците направиха битов кът, разучиха български народни приказки и песни, нарисуваха рисунки на тема ,,В света на народното творчество”, запознаха се с народни празници и обичаи.

Децата бяха облечени в народни носии. Красотата на народната носия отразява светогледа на българина, неговия бит и усет за красота.

Мъдростта на народа ни бе усетена чрез народните приказки, песни, пословици, поговорки и гатанки. Пълни шепи мъдрост и красота, нежност и човеколюбие почерпиха всички от българския фолклор. Децата разтълкуваха поговорки, отгатваха гатанки. Лазарки пяха чудесно и бяха почерпени от стопанката на дома. Като истински артисти представиха драматизация на „Мързеливата мома“, а „Хитър Петър“ беше великолепен. Представлението завърши с песни и кръшно българско хоро.    Всички участници в проекта получиха грамоти за участие, които им бяха връчени от директора на училището – Таня Янкова.

С фолклорен концерт и стари обичаи ученици зарадваха родители и гости в Симитли С фолклорен концерт и стари обичаи ученици зарадваха родители и гости в Симитли С фолклорен концерт и стари обичаи ученици зарадваха родители и гости в Симитли

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене