Общинските дружества ще внесат дивидент, Община Благоевград се чуди как да върже двата края

Общинските предприятия да внесат дивидент в хазната на Община Благоевград. Това реши днес Общинският съвет след разгорещени дебати „за” и „против”.

Те започнаха, след като Кирил Илиев от ГЕРБ предложи печалбата на дружествата за 2019 година са остане в предприятията, за да може по-лесно да преодолеят проблемите след пандемията от коронавирус. Неговото предложение бе размерът на дивидента на общинските фирми да е 0%, за да не се затруднява дейността им и да не се налага след време да освобождават служители. Това предизвика реакцията  на зам.-кмета по финансите Ясен Попвасилев.

„Интересно е защо мислите само за дружествата, а не за Общината, това е неморално. Този бюджет е приет от ОбС. А сега не подкрепяте същия този бюджет. Наредбата е категорична – дивидентът трябва да се преведе в Общината до края на месец май”, каза Попвасилев. Той обвини част от съветниците, които бяха в местния парламент миналия мандат, че са оставили Общината в „тежко финансово състояние”. „Чудим се как да вържем двата края”, допълни зам.-кметът.

Думата взе и Красимир Роячки от ГЕРБ, който изрази мнение, че има риск с плащането на дивидента общинските дружества да имат трудности за своето функциониране. „Все се оплаквате, че Общината ви била оставена в тежко положение. Да не стане така и дружествата да приключим. Да не кажете после, че и дружествата така са ви оставени”, обърна се той към кмета Румен Томов и екипа му. „Хайде стига”, репликира го градоначалникът, а съветникът му отвърна, че не може да го прекъсва, докато се изказва. „Ние искаме отсрочка, спокойствие за общинските дружества. Нищо друго, тези дивиденти ще се внесат в Общината, но на по-късен етап. Но явно сте го дакарали дотам, че за Общината са от изключителна важност дори някакви 22 000 лева дивидент от едно от предприятията”, каза още Роячки.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене