Зам.-кметът Василиса Павлова напразно чака културата, която пак подмина Общината

За ноу-хау в работата на отдел „Култура” в Община Благоевград разказа днес на пресконференция зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности – инж. Василиса Павлова. Поводът за нейните думи бе несъстоялата се среща между нея и културни дейци от града. Оказа се, че нейните подчинени приложили нов и странен метод на работа, който повече приляга на селска вечеринка. Те се потрудили да изпратят само един имейл, като решили, че адресатът трябва да е Бранимир Митов, създател на първия частен театър в региона и организатор на детския театрален фестивал „Талантино”. А не Иван Кацарски, който е човекът, входирал искането за среща още преди въвеждането на извънредното положение заради коронавируса.

Служителите в културния отдел изрично помолили Митов да действа на принципа „предай нататък” и сам да се погрижи останалите културни дейци да бъдат уведомени и поканени от името на Василиса Павлова за срещата вчера. Защо са решили да изберат такъв подход на комуникация, това днес зам.-кметът по култура не обясни. Но вчера нейната снимка, на която седи сама в залата на кметството „в очакване на Годо” обиколи бързо социалните мрежи и се превърна в хита на деня, събирайки десетки недотам весели коментари. Целта на този кадър явно бе да се използва като упрек към културните дейци, които хем настояват за среща, хем не идват на нея. Това обаче се превърна в поредния автогол на културата, която все чакаме да почне да работи на пълни обороти, но така и не се случва.

„Тези хора от отдел „Култура” пак показаха, че не знаят къде се намират. Те не знаят за какво става въпрос! Не може да ми пращат имейл, не смъ длъжен да съм пред компютъра. Нито да каня който и да било от тяхно име, а и в поканата им половината имена липсваха. И после да се оправдават евтино, че ми нямат номера на телефона, а в деня на самата среща някак си ми намериха телефонния номер и ми звъннаха, за да ме питат ще бъда ли на тази вече компрометирана среща”, това сподели днес емоционалният Бранимир Митов. Той увери, че заедно с инициатора на срещата – Иван Кацарски, са провели няколко разговора с хора от културния отдел, за да ги уверят, че повечето културни дейци не са в града и имат други задачи. Затова помолили служителите да уведомят ресорната си шефка, че среща няма как да има.

„Недоумявам как са решили, че среща ще има. Тази снимка на самотната и чакаща Василиса Павлова цъфна вчера в 17,30 часа на Общинския сайт. Бях в потрес, че това е възможно. Срещата на практика бе провалена от отдел „Култура”. Не допускам, че хората в културния отдел не са информирали Павлова, че среща няма да има. Затова е още по-загадъчно защо зам.-кметът се появи в тази празна зала и дори се снима в нея. Дякаш да покаже нагледно безпомощността на това ръководство да направи нещо добро и позитивно за културата”, каза още Бранимир Митов.

Културата не само в залата на кметството, но и извън нея, става все по-тъжна и самотна. Все по-илюзорна и невидима. Точно това искат да променят хората, които знаят как да организират културни събития и да правят култура. Проблемът е, че няма кой нито да ги чуе, нито да ги разбере, камо ли да ги подкрепи. И ако зам.-кметът на културата не знае как се организира дори една среща с културни дейци, как ли да я повярваме, че ще може да организира мащабни културни събития. Дори и да има последваща среща между двете страни, то като че ли няма никакъв шанс тяхната визия за това що е култура и как се прави култура да се срещнат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене