Ахмед Ахмедов: С кандидатурата за президент ДПС каза, че иска да участва във властта

Мустафа Карадайъ ще бъде на втория тур на президентския вот, прогнозира зам.-председателят на партията

Ахмед Ахмедов е заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро, народен представител в 43 НС, 44 НС и 45 НС от Разград. В интервю за Dir.bg Ахмедов заяви, че с кандидатурата на лидера на партията ДПС дава заявка, че иска явно да участва във властта. Той е убеден, че Мустафа Карадайъ ще бъде на втория тур на президентските избори. За ДПС няма червени разделителни линии, а важната цел е просперитетът на България и връщането на държавността, казва още заместник-председателят на движението. Той е категоричен, че тенденциозно през последните 30 години за всичко лошо в страната се обвинява само ДПС. Ахмедов коментира и връщането на Делян Пеевски в политиката с аргумента, че бившият депутат е имал много номинации от структурите, на които не е можел да откаже.

– Защо точно в този момент ДПС реши да издигне чисто партийна кандидатура за президент, което е историческо решение за вашата партия? Какъв знак давате и на кого?

– Наистина е историческо решение. Смея да кажа, че Мустафа Карадайъ прие това предизвикателство да се кандидатира. Вижте, ако преди 5 години българското общество смяташе, че с подкрепата за Пламен Орешарски ДПС подгрява своя електорат, сега е различно. Г-н Карадайъ прие това предизвикателство, кандидатира се лично и пое отговорността. Това показва и нещо друго за нас самите членове и симпатизанти на ДПС – че партията има бъдеще.

Г-н Карадайъ представлява новото поколение в партията. Тази негова кандидатура показва, че движението приема на друго ниво самата интеграция на малцинствата. Тук е мястото да благодарим на всички наши членове и симпатизанти, които през всичките тези 31 години са работили за ДПС всеотдайно, за да може днес поколението на Карадайъ да се изправи и гордо да заяви, че и ние можем да имаме президент на нашата страна.

Тоест, нов вид интеграция и ние го подчертахме, че по този начин движението иска явно да участва във властта. Защото кампанията на г-н Карадайъ започна, може да се каже, от Брюксел. Той там направи редица срещи с комисари от Либералния алианс и на тези срещи, за разлика от неговите опоненти, той поставяше единствено и само като тема Плана за възстановяване и въпроса как да догоним това изоставане. След това се включи и в лидерската среща в Любляна, така че смея да кажа, че това е една много силна кандидатура за цяла България. Човек, който знае къде се намира, къде и как да се държи, има нужната експертиза, политик и най-важното – е ходил войник. Защото чуваме, че има други кандидати, които не са и служили, а претендират да са главнокомандващи.

– Дали пък не иска ДПС по този начин да извади гласовете си, да се преброите и да потвърдите онова, което се твърди през годините – че президентите у нас винаги са били избирани с гласовете на движението?

– Ние нямаме нужда да го потвърждаваме. Това са факти в българската съвременна история – че без ДПС няма как да има президент. И второ, немислимо е българското политическо пространство да продължи да съществува по този начин. На този етап има голяма нужда от партии, като ДПС, защото без движението в България няма просперитет. Само да сравним икономическите анализи днес и за 2001 г., когато ДПС участваше в правителството.

Тук няма да повтарям клишетата, че с нашия мандат ни приеха в НАТО и ЕС. Всичко хубаво, което се е случвало през тези 30 години в моята родина България, е било само и единствено с желанието и волята, и страданията на ДПС по време на тези управления. Защото ние много неща сме преглъщали само с една единствена цел – нашата страна да върви напред. Освен членството в ЕС и НАТО, от 2001 до 2009 България постигна много сериозен икономически ръст. Винаги нашата икономика през тези години е имала ръст от порядъка на 5-6% и това, за съжаление, виждам, че някои с лека ръка го отхвърлят. Но когато фактите говорят – това е заслуга на ДПС. Без участието на ДПС и с поставянето на разделителни линии – „с тези може, с тези не може“, няма как да има стабилност в българското политическо пространство.

 А има ли червени линии за вас при разговора за коалиции?

– Няма, още през април месец след изборите ДПС ясно и категорично каза, че подкрепяме новите политически партии само с една единствена цел – връщане на държавност, да се спазват законите, за не живеем в разграден двор. Нека нашата родина знае накъде е поела, да си изградим ясна и стабилна доктрина, която да следваме всички. А не да поставяме разделителни линии.

– Новата партия, която поне според социолозите, набира мощна подкрепа, изпреварва почти всички?

– Социолозите може всичко да говорят, но ние сме политици и виждаме – на терен тях ги няма. Тази нова партия и вие, журналистите знаете, че от известно време тя много сериозно се рекламира от някои медии. Кои са нейните лидери? Днес българското общество си задава сериозни въпроси. Хора с двойно гражданство да бъдат министри и да управляват нашата страна? Тези хора с помощта на някои медии се подиграват с българското общество, лъжат. Това са хора, които претендират да носят новия морал в политиката, а лъжат. До какво доведе този нов морал? Да не се спазват законите и Конституцията? Това ли искат хората? Напротив, хората искат точно обратното.

– Кои са основните ви опоненти в кампанията?

– За нас всички са опоненти, но ние бихме предпочели да се води една кампания единствено и само с платформи, цели и програми. Някои търсят етническа кампания, други търсят противопоставяне – това са симптоми на немощ, на безсилие от страна на партиите.

– Заявихте, че ще подкрепите проф. Герджиков на втория тур, а него го обвиниха, че е човек на ДПС от едно минало управление. Ваш човек ли е?

– За съжаление, в България през последните 20 години някои медийни групи за всичко обвиняват Движението за права и свободи. И снощи чухме, че ние, видите ли, сме виновни и за Българския футболен съюз. Изобщо ние сме виновни за всичко в тази страна. Това не говори добре за тези нови политици, които обвиняват ДПС. А и не само те, а и останалите, които на гърба на ДПС 30 години се мъчат да бъдат фактори в политическото пространство. Ние сме предвидима партия, партия с морал и ценности, които винаги ще защитаваме, независимо срещу нас кой стои.

– ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят Лозан Панов на втория тур. При хипотетичната ситуация Панов-Радев на втория тур – кого бихте подкрепили?

– Ние не участваме в тези избори само за да подкрепяме някого. Ние сме убедени, че нашият кандидат ще бъде на втори тур. Нека да видим кои ще останат на втори тур и тогава ДПС ще вземе своите решения на база на колективните си органи и ще излезем с ясна позиция.

– Преди малко казахте, че за всичко се обвинява ДПС. Обвинява се и Делян Пеевски, който напоследък изскача отвскъде – от досиетата „Пандора“, преди това от списъка „Магнитски“. Защо Пеевски се върна в политиката?

– Г-н Пеевски и на двата парламентарни избора нямаше желание да участва, въпреки и нашето желание и молбата на председателя да участва, но сега получи много номинации от структурите на ДПС. И този път той не може да откаже, въпреки че е от гражданската квота.

Г-н Пеевски може да изскача от всичко, но дали имат основание за тези твърдения, които се лансират в медийното пространство. И второ – единствено и само г-н Пеевски ли? Има толкова много хора, за които нищо не се пише в момента, а пак ДПС представлява интерес. И пак на базата на етническото противопоставяне – видите ли, ДПС, Пеевски – и всички да се качат на гърба на Движението за права и свободи, понеже нямат никакви ясни – нито платформи, нито визии за бъдещето на тази страна, особено в тази ситуация, когато виждаме нарастването на цените.

Не само на храните, на енергията, и това е сериозен въпрос, върху който всички трябва да се замислят. Какво става в българското общество в момента? Хората страдат. Само ДПС предлага вариант и формула за ускорено догонващо развитие – да се доближим най-малко до средните европейски стандарти през следващите години. А от другата страна какво наблюдаваме? Пеевски и ДПС виновни за всичко! Това не е политика. Христо Иванов пренареди листата във Велико Търново, но няма как да го мерим с г-н Пеевски. Христо Иванов трябва малко да си смени аршина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене