Доц. Мангъров: В никакъв случай не трябва да се връщат строгите мерки!

През последните няколко дни в България се забелязва притеснителен ръст на регистрираните нови случаи на COVID-19 за денонощие. Най-очевидната причина за това е формирането на малки огнища – Доспат, Сърница и шуменското село Изгрев.

В същото време, българското правителство е категорично, че ако неприятната тенденция от над 100 души дневно се запази в рамките на три поредни дни, страната ни ще се върне към по-строгите мерки, които през последните седмици бяха поетапно отхлабени.

По темата за ръста на новите случаи бе потърсен началника на Детската клиника в Инфекциозна болница – доц. д-р Атанас Мангъров. Той бе категоричен пред медията ни, че ръстът на регистрираните нови случаи на коронавирус у нас се дължи на това, че се изследват повече хора.

Доц. Мангъров с увереност заяви, че случващото се през последните дни не може да се тълкува като втора вълна на COVID-19 в България.

Според евентуалното връщане на по-строгите мерки, ако в три последователни дни бъдат регистрирани по над 100 нови случая на коронавирус:

“В никакъв случай това не трябва да се прави. Това, което трябва да се направи е тези хора, които са болни, т.е., които имат симптоми, или да си стоят вкъщи, или ако са много болни да влизат в болница. Всички останали хора трябва да се движат свободно. Виждате, че в Доспат и в Сърница вчера от тези стотина души, които са изследвани, от тях само шест души имат някаква температура, а на всички останали им няма нищо. Въпреки това затварят фабриката, канят се да затворят града, селото, което…, ако ние продължаваме по този начин, това ще бъде пагубно за всички“, отговори на въпроса ни началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница пред Факти.бг.

При още два дни с над 100 заразени – връщат строгите мерки!

“Тези, които са уязвимите, т.е. възрастните хора с други заболявания, те трябва да се пазят и трябва да бъдат пазени. Това не трябва да се забравя. Ако не е в Нова Загора, ще е в Стара Загора, ако не е в Стара Загора, ще е в Шумен, ако не в Шумен, ще е в Плевен. Ние виждаме тези, които откриваме, но ние ги откриваме случайно. Ако изследваме навсякъде ще намерим същото това, което се вижда в Доспат, в Нова Загора, в шуменското село. Има и на много други места в страната. Затварянето няма да доведе до нищо хубаво“, добави доц. д-р Атанас Мангъров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене