Окончателно: 9% ДДС за пелени и детски храни по предложение на Пеевски, Карадайъ и Цонев

НС гласува с огромно мнозинство мярката в подкрепа на младите семейства

9% вместо досегашните 20% да бъде ДДС за пелени и храни за бебета и малки деца като адаптирани млека, прахообразни каши и пюрета. Това приеха депутатите на второ четене с промените в Закона за ДДС. Предложението за мярката, която трябва да облекчи бюджета на младите семейства, бе на депутата от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, председателя на движението Мустафа Карадайъ и зам.-шефа на парламентарната му група Йордан Цонев.

При внасянето на поправката в мотивите си те посочиха: „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие независимо от ситуацията, в която се намираме.”

Предложението бе прието с много голямо мнозинство -150 „за“, 2-ма „против“ и 1 „въздържал се“.

С 9% да се облагат и доставките на книги на физически носител или по електронен път, гласуваха още депутатите. Да се въведе намалена ставка на данъка за книгите бе предложено още миналата година от Пеевски. Със същата ставка ще се облагат и ресторантьорски и кетъринг доставки на храни, гласят още приетите от парламента текстове. 20% обаче остава ставката за бира, вино и спиртни напитки, сервирани в заведенията

Намалената ставка ще важи от 1 юли до края на 2021 г.

„Това е успех за целия парламент. Беше прието предложение за намаление на ДДС на 9% за детските храни и детските фармацевтични продукти и нашето предложение за книгите. Това е добра крачка напред“, заяви Цонев след гласуването. По думите му данъкът може да се диференцира, без това да пречи на фиска. Цонев поясни, че това не е първата антикризисна мярка, която ДПС е предложило. Той напомни, че след предложение на партията мярката 60/40 е заработила. Именно по идея на Цонев бе прието държавата да поема и осигуровките по схемата 60/40. Депутатът посочи още, че е било одобрено предложението на ДПС да се субсидират чартърните полети за чужди туристи с по 35 евро на седалка.

С промените в закона за ДДС депутатите увеличиха също така минималния осигурителен праг в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ на 800 лв., като 610 лв. остава само за длъжности, за които не се изисква квалификация. Такива са например пиколо, камериерки, хигиенисти, помощник-кухня.

С промените в данъчния закон бяха направени и промени в закона за извънредното положение, които предвиждат на лицата от първа линия в борбата с COVID-19 да се предостави еднократна помощ за почивка в страната на стойност 210 лв. От тази възможност ще могат да се възползват лекари, медицински и немедицински специалисти, специализанти и други лица, извършващи помощни дейности в лечебните заведения за болнична помощ. На помощта ще имат право също служители на регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ и Националния център по заразни и паразитни болести, служители на районните здравни каси, командировани в РЗИ, както и служители от системата на социалното министерство, МВР, Националното тол управление.

Приетите текстове предвиждат още на семействата, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище за учебната 2020/2021 г., дирекция „Социално подпомагане“ да отпусне еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година

Условието е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Това условие няма да важи и помощта ще се предоставя независимо от дохода за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител или деца, настанени при роднини и близки или в приемни семейства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене