Цакане по оста: Общинските дружества разпределили данък дивидент под натиск

Общинските търговски дружества в Благоевград са разпределили данък дивидент, без да има решение на Общинския съвет. Това се е случило под натиск. Нарушена нормативната процедура печалбата да се разпредели, след като на сесия се гласуват финансовите им отчети, коментира на пресконференция председателят на местния парламент – Андон Тодоров.

Той заяви, че кметската администрация действа на инат и разкритикува този модел на поведение, защото, според него, всяка една препирня между институциите работи срещу интересите на хората в града.

Тодоров аргументира думите си с още един пример. Отделът на Общинския съвет по отношение на брой сътрудници е оголен, тъй като една от трите служителки е в майчинство, друга пък е в отпуск, а обемът от работа нараства. Още на 19 май е докладвано на кмета Румен Томов, че трябва спешно да се назначи нов човек на овакантенто място, но до днес няма отговор.

„Разбирам, че бавното действие е в характера на кметската администрация, но виждам и голяма доза инат. Личи си, че някой иска да спъва работата на Общинскeя съвет и това не ми харесва“, подчерта председателят на местния парламент. Той заподозря, че работата му се саботира заради честите му критики към кметската управа.

„Колко хора се назначават за три дни в общинската администрация, а сега караме на инат. Защото едно е да имаш политически сблъсък, друго е да си кажеш мнението. Общинският съвет е институция, аз като председател трябва да направя пресконференция, да отговарям на въпроси и да казвам какво се случва, ние сме коректив на местното управление. И какво излиза – когато си казвам мнението, се започва цакане по оста. Сигурен съм, че последният случай е пример за тенденциозно поведение“, коментира Андон Тодоров.

Отчетите на общинските дружества ще бъдат разгледани в петък. Ще бъде направена промяна, която ще задължи управителите да бъдат избирани с конкурс и след приет бизнес план. Това би трябвало да оптимизира работата на фирмите и да ги стабилизира финансово.

Общинският съвет възобновява срещите си с граждани. На 23 юни от 18,00 часа ще бъде проведена изнесена приемна в благоевградското село Изгрев. Такива срещи ще има във всички населени места в общината, както и в кварталите на областния център.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене