Ново училище с 12 класни стаи в гърменското село Рибново

Работният проект е почти готов. Включва още физкултурен салон, работни кабинети, саниране на старата сграда и смяна на дограмата, вертикална планировка и подобряване на материално-техническата база.

Манчо Джуркин, директор на СУ „Йордан Йовков“ уточни, че училището е средищно. То е с много голям брой ученици и малко класни стаи. „От Осиково имаме 40 деца. Общо децата са около 500. Разполагаме със 16 класни стаи, а имаме 24 паралелки  и 16 подготвителни групи.  Въпреки, че сме на двусменен режим, класните стаи не достигат, учим в столови, работилници, в коридорите.“ – каза още училищният директор.

Реализацията на проекта ще струва  около 6 милиона лева.

„Вярвам, че държавата ще намери тези средства. Няма български политик, който да не заявява, че образованието е приоритет. Когато говорим за демографска криза, трябва да е ясно, че Рибново е третото село в България с най-висока раждаемост. Тук всяка година се раждат около 40-50 деца. Тази година ще имаме 42 първокласници в две паралелки. А след 6 години поради Covid-19 и социалната изолация, сигурно ще имаме три паралелки“ – коментира още Манчо Джуркин, който следи демографските процеси в едно от най-големите села в Югозапада./pirinsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене