Гъбарите от Рибново се молят за дъжд, сушата „скри” гъбата в Родопите

Гъбите буквално изчезнаха в Родопите заради високите майски температури. Много жители на гърменското село Рибново разчитат на брането на гъби, както и на билки, боровинки и диви ягоди. В последните години се увеличат тези, които атакуват планината, за да осигурят доходи за своите семейства. Много са тези, които през лятото изкарват повече време в гората, отколкото вкъщи, като някои от тях живеят в Родопите, за да могат от сутрин до вечер да събират гъби.

„Проблемът е, че няма никаква гъба. Срещат се само единични бройки. Не е като други години. Това е заради голямата жега през май, температурите минават 30 градуса, така и да вали, няма ефект, защото топлината не позволява на влагата да се задържи в почвата. Дано в следващите дни завали, тъй като много хора от селото разчитат на гъбарството. Не стига тази епидемия от коронавирус, ами няма и гъби в Родопите”, сподели Манчо Джуркин, който е директор на училището в Рибново и също е запален гъбар. Засега обаче той и неговите съселяни намират единствено прохлада в планината, но не и гъби. Изминават по над 10 километра на ден в гората, но не намират почти нищо.

В района се срещат предимно манатарка и пачи крак, по-малко са рижиката, челядинката, масловките.  „С гъбарството и билкарствто припечелваме пари, за да се изхранваме. В последните години има и конкуренция, тъй като насам идват и жители на други селища и общини, но нмаме нищо против, защото и тях ги е довел тук недоимъкът”, твърдят гъбари от Рибново. Те разкриват, че гъбата е много лъжовна, намериш две, три в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал. Има и дни, в които с късмет може да набереш и 100 килограма. Сега обаче се молят само за едно – да завали дъжд и да не спира поне 3-4 дни. За да има гъби в Родопите и да могат да вържат семейния бюджет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене