Горанов: Божков се опитва да дискредитира правителството

Поддържали сме добри работни контакти с всички хора, които искат да подобрят бизнес средата, дори това да е било за намаление на ДДС. Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията между партньорите на г-н Божков, неговият бизнес или други договорни партньори от медии е опит за пренасяне на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.

„Единственият извод е, че позицията му цели дискредитиране на представители на МС, в това число на премиера и тя е необоснована според мен, защото бизнес отношенията между Божков и Домусчиев са си само тяхна тема“, обясни Горанов.

„Що се касае до споменатите вътре неща в съответната бележка, каквато и стойност да има този лист хартия, не са коментирани по никакъв начин с представители на правителството, не са породили никакви действия и опитът на г-н Божков, който е изпаднал в неприятната ситуация да трябва да дава отчет на обвинение не са проблем и тема на правителството“, каза Горанов относно изнесената бележка днес от Божков. Като уточни, че няма повече да коментира темата.

„През всичките тези години, когато г-н Божков е бил част от бизнеса на България, не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган. Фактическата истина ще бъде изяснена от досъдебното производство, което се извършва в съответствие със законите и кой крив, кой прав ще разберем. Но не си представям, че държавата се занимава с изземване на бизнеси или толериране на един или друг“, категоричен бе финансовият министър.

„Със сигурност от началото на управленския мандат, стартирал в края на 2014 г. няма нито едно нормативно изменение, което да облагодетелства или либерализира този тип бизнес. Напротив. Ако някой има рподобни претенции, нека да ги подкрепи с конкретни доказателкства. В противен случай ставаме заложници на спорове между отделни бизнес субекти. Били партньорите на Божков в хазартния, било в медийния сектор“, завърши Горанов.

На въпрос на БТВ дали са автетични смс-ите, показани от беглеца Васил Божков, Горанов коментира, че е запознат с особено нездравия  интерес към темата от медията. Припомням, че именно БТВ е трибуна на избягалия в чужбина Васил Божков. „Ако някой се чувства несправедливо обвинен, конституцията и законите на държавата имат ясно записани правила как това се доказва. Твърденията, че някой е репресиран неоснователно от държавата или държавен орган, си е за негова сметка. Няма да ви наричам, че сте негова телевизия, защото не ми е в стилистиката“, допълни финансовият министър.

Горанов обяви, че няма претенции към г-н Божков, а към фирмите за хазартна дейност, които трябва да заплащат дължимото. „Бизнес отношенията между отделни субекти не са тема на правителството“, за пореден път повтори министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене