Ученик дари 5000 лв. от кръщенето си за дрехи и тетрадки на 46 деца от Югозапада

Юли Александров обича математиката, физиката и информатиката, а за благотворителността се заразил от майка си

13-годишно момче се отказа от подаръци и цветя за кръщенето си. Вместо това Юли Александров от София помоли поканените гости да дарят средства, с които да подкрепи семейства в неравностойно положение от Кюстендил, за да подготвят децата си за първия учебен ден.

“Решението беше изцяло лично негово. Аз предложих да се откажем от букети, а той допълни, че няма да иска подаръци, за да станат събраните средства повече и да ги дари за ученици от социално слаби семейства. Юли е голям и вижда какво се случва около него. Знае, че има хора, които нямат достатъчно финансови възможности и имат нужда от помощ”, разказа майката на ученика Албена Александрова.

Юли Александров и състезателката по художествена гимнастика Дара Малинова избират подаръците за децата.

46 деца от Кюстендил вече получиха

Юли вече е ученик в елитен колеж край Лондон. ранички с тетрадки, учебни пособия, якета, обувки

От социалните служби им подали списък с ученици, чиито семейства са затруднени финансово. “Помощта е изключитено ценна, защото не всички имат възможност да изпратят детето си в първия учебен ден с нови дрешки или пък да му купят всички необходими пособия. Дарихме 190 лв. например на ученик в езиковата гимназия, за да си купи учебниците, които са много скъпи. Нямаше как да купим ние учебници, защото всеки преподавател има различни изисквания, заради това помогнахме на семействата с парични средства”, допълни майката Албена.

Дарението на стойност 4900 лв., всъщност е реализирано чрез сдружение “Оренда”, което се занимава с благотворителност в цялата страна от няколко години.

Албена Александрова е сред доброволците в него, участва активно в кампании за набиране на средства за различни каузи, но свързани предимно с децата.

Кръщенето на сина ѝ Юли било в столичната църква “Св. София”. Той сам написал покана до гостите за тържеството.

“Здравейте, Вие сте поканени на кръщенето на Юли на 25.08.2019 г. Не се очакват подаръци и цветя – поне не за нас, а за децата в община Кюстендил, които нямат възможност да закупят необходимите помагала за началото на учебната година.Поради тази причина искаме да ви помолим да помогнете на сдружение “Оренда”, като направите дарение в кутията, която ще бъде сложена”, написал в поканата ученикът.

Досега той е учил във Френския лицей в столицата, където петокласник е и по-малкият му брат Дими. Интересите на Юли са най-вече в областта на математиката, физиката и информатиката, докато брат му тренира активно футбол. От тази година Юли вече е осмокласник в елитен колеж в Англия, където приемат около 5% от всички кандидатстващи. Там е единственият българин. Приели го, след като издържал успешно всички тестове за последните три години. Заминал на 3 септември, но преди това заедно със състезателката по художествена гимнастика Дара Малинова направили покупките за учениците.

Избрал да помогне на свои връстници в Кюстендил, откъдето е баща му и там живеят много негови роднини. От община Кюстендил казаха, че има и други случаи, в които хора искат да помогнат и даряват, но за първи път ученик помага на връстниците си.

Юли знае за благотворителната дейност, която майка му развива, и точно нейният пример го е заразил. Албена е категорична, че в България има хора, които биха помогнали на други в нужда, ако имат добър пример. “Решихме да излезем от анонимност, за да покажем, че и деца може да даряват. Първо обаче трябва ние, възрастните, да дадем пример  на децата си. Дано този пример да е заразителен и други да го последват”, обясни майката на Юли.

В последните години сдружението “Оренда” е дарило нов кувьоз на болницата в Берковица, апаратура за АГО във Враца, килим за спортната зала, в която тренират момичетата от отбора по художествена гимнастика на ЦСКА, съоръжения за забавление в детската градина на с. Яребица. Родилното отделение в столичната болница “Св. София” пък е получило вана за размразяване на плазма и затопляне на кръвни продукти, апарат за затопляне на кръвни продукти и инфузионни разтвори.

В Кюстендил дарението на Юли е третото. Преди време сдружението е дарило бебешки легла за детското отделение на местната болница, както и билирубинометър, за да може жълтеницата при новородените да се следи, без да се налага обождане и кръвни изследвания. Включва се и в кампании по набиране на средства за инвитро процедури.

“Опитваме се да помагаме на по-малки населени места в по-бедни райони и най вече на децата, за да имат по-добър и щастлив живот. При нас всички са доброволци, няма хора на заплата и всеки отделя от времето си, използва контактите си, за да бъде полезен”, твърди Албена Александрова.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене