Минал ли е коронавирусът като тайфун из Гоцеделчевско!? Скандални факти излизат наяве! Време е да се изясни всичко!

Версията пикът на заболяването Ковид – 19 да е бил по рано през годината, а именно през месеците – януари, февруари и март все по сериозно терзае личните лекари и медицинските среди в страната. 

Водещи специалисти като доцент Атанас Мангъров, доктор Антония Първанова и други, от доста време насам лансират версията, че е било напълно възможно още от декември коронавирусът да е тръшкал хората и да им е създавал респираторните проблеми.

Топ Преса е регионална медия, няма претенции да нищи нещата на национално ниво, силни сме там където сме позиционирани в югозападна България. Направихме всичко възможно да направим свое проучване, по темата започвайки от информация излязла от наши източници в МБАЛ „Иван Скендеров“ – град Гоце Делчев. Лечебното заведение, обслужва основно четири общини – Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово а от доста време дори от Доспат идват да се лекуват в града. което прави над 70 000 жители. През този период има и БУМ на хора върнали се от чужбина, като за Нова година и януари от Англия, Италия и Германия в неврокопско са пристигнали над 2000 души.

По информация на Топ Преса през месеците януари и февруари, а и през декември отчасти имало истински ПИК на усложнения след грип, пневмонии и сериозни респираторни заболявания. Разполагаме с данни за над 400 болни с респираторни проблеми преминали за посочения период през лечебното заведение, имаме и солиден брой починали. Там цифрата е спорна и не било коректно да я извадим за сега.

Почти всички случаи на заболявания отговорят изцяло на симптоматиката на новото заболяване Ковид – 19, имало и интубирани пациенти, има и доста пациенти преминали през интензивно лечение. Няколко медицински служители също били излезли в болнични заради „грип“, при някои от тях преминал леко при други по тежко и иначе казано – ситуацията била едно към едно с тази в която  се намират днес повечето болници, с пациенти болни от Ковид – 19 и единствената разлика била липсата на защитни облекла, шлемове и истерия…

Взели сме данни и от лични лекари, които потвърждават пред Топ Преса, че случаите на респираторни заболявания през периода януари и февруари тази година, били изключително много и почти всички до един били близки до Ковид -19 като симптоматика.

В задачата се пита къде е истината? Приканваме ръководството на лечебното заведение в Гоце Делчев а и не само то, да извади на светло официалниите данни, с документи и протоколи. Нужно е обществото ни да знае, минали ли сме през ПИК на Ковид – 19 без да знаем. Според бившата депутатка доктор  Антония Първанова  първите заразени с коронавирус в България са още от ноември миналата година. „Ако РЗИ-тата на терен си свършат работата, ще открият пациенти, които са преболедували“, казва тя.

В края на януари и началото на февруари са огромните пикове, които са от порядъка на 240 души на 10 хиляди“. Това каза пред БНР д-р Антония Първанова – специалист по обществено здраве, работила като експерт в европейски епидемиологични организации, бивш депутат и евродепутат. Според нея, ако се сравни за целия период от началото на януари до последната седмица на април, заболелите като цяло от грип и остри респираторни заболявания са около 62-ма на 10 хиляди, а само от коронавируса са 0,5 на 10 хиляди, което е много голяма разлика. Според нея обяснението е в това, че тогава новият коронавирус не е бил тестван.
Така д-р Първанова обясни и разминаването между твърденията на Щаба в България, че имаме преминал пик на случаите, и на ЕС, че пикът у нас предстои. Двете твърдения са и верни, и неверни, каза тя.

Топ Преса прави каквото може за да изясни случая, ред е сега на институциите. Вие как мислите?

ВИЖТЕ КАКВО Е МНЕНИЕТО НА ДОЦЕНТ АТАНАС МАНГЪРОВ ДАДЕНО ПРЕД ТОП ПРЕСА :

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене