В Банско засадиха 400 фиданки, цялата дървесна растителност се картотекира

Почти изцяло е картотекирана дълготрайната дървесна растителност на територията на град Банско. При паспортизирането на всеки отделен дървесен индивид е направена фитосанитарна оценка на състоянието му.

Екипът, направил оценката, е съставен от ландшафтни архитекти и специалисти по растителна защита от научно-изследователски сектор на Лесотехнически университет, гр.София. В техния доклад са посочени необходимите бъдещи стъпки за правилното поддържане на съществуващия ландшафт, неговото дообогатяване и създаването на ново улично озеленяване. Това съобщиха от пресцентъра на Общината по повод изказани в социалната мрежа мнения на местни жители за състоянието на дърветата на общински терени.

От отдел „Озеленяване“ допълват, че ежегодно през месец април Общината засажда фиданки за дообогатяване на съществуващите зелени площи и създаването на нови такива. Видовете са съобразени с изискванията за улично озеленяване и необходими отстояния, надморска височина, климатичната обстановка, съответност на обкръжаващата ги среда.

Броят на засадените фиданки през пролетта на 2020 г. е 400 – по сто от видовете акация, бял бор, липа, явор. Те са предоставени на община Банско от инициативата Гората.бг за доотглеждане и засаждане в следващ етап.

Професионалната лесотехническа гимназия дари на общината 32 броя туя, смърч, конколорка и шестил, които бяха засадени през април.
Дърветата, както всички организми, имат определен жизнен срок. За да не застрашават здравето и сигурността на хората, с фитосанитарна и естетичска цел, премахването на някои или части от тях е наложително.

Такъв е случаят с трите върби на кооперативния пазар. През изминалите години неколкократно е провеждана санитарна сеч , поради гнилости високо в короните им. А при отсичането им са установени гнилоти от I и III разред и наличие на дървесни гъби и следи от корояди. Възложено е на специалисти да предложат решение за устройството на терена.

От кметската администрация припомнят на всички любители на природата и красотата, че на 7 май Община Банско обяви ново цветно предизвикателство „Да посадиш дърво и цвете“. Поканени са всички да участват в инициативата със снимки на лично засадени дървета, цветя и декоративни храсти по време на извънредното положение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене