Дариткова: Подготвени сме при втора вълна на COVID-19

„При евентуална втора вълна на епидемията от коронавирус през есента, ние вече ще сме много по-подготвени за нея“. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред Канал 3.

Според нея това е така, заради добрите мерки, които са дали време на медицинските специалисти да се подготвят да разпознават заболяването, за да може да помогнат на хората. „Коронавирусът не е изчезнал, въпреки че си мислим, че пикът е преминал. Всеки от нас трябва да бъде отговорен докато учените открият начин да се ограничи разпространението на коронавируса“, коментира депутатката.

По думите й целта на въвеждането на извънредното положение и удължаванто на мерките е опазването на живота и здравето на българските граждани. „Много ясно трябва да се подчертае, че своевременното въвеждане на извънредното положение и мерките, които се въведоха направиха така, че епидемията в България да се развие по най-добрия сценарии. И да бъдем отличници сред ниска смъртност и заболеваемост“, обяви Дариткова.

Относно теориите, че коронавируса не съществува тя коментира: „Ситуацията даде възможност много конспиративни теории да се появят в общественото пространство. Има над 4,5 млн заразени в света. Тези факти категорично оборват тезата, че това е някаква гигантска световна манипулация“.

За стабилността на управляващата коалиция и възможни ли са размествания Дариткова прогнозира, че това няма да се случи до края на мандата. „В настоящото Народно събрание има ясно определена коалиция и коалиционно  споразумение. До края на мандата не смятам, че това ще бъде променено“, каза тя.

Отношенията между ГЕРБ и ДПС тя коментира с думите, че идеологическите им допирни точки са евроатлантическите пристрастия на двете партии. „ДПС са се определили като опозиция, но тогава когато става въпрос за национални приоритети и за потвърджаване на евроатлантическите принципни, сме разчитали на тяхната подкрепа“, обяви Дариткова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене