ВМРО: Не държим да сме главен партньор на ГЕРБ

Ако се сближат с ДПС, Обединени патриоти излизат от коалицията, предупреди Исскрен Веселинов

Във вторник – в комисия, и сряда – в залата, в Народното събрание ще се гледа въпросът с намаляване на ДДС за заведенията и книгите. „ГЕРБ имат политическо решение, заедно с нас, за законопроекта за ДДС. С по-ниската ставка (б.р. – от 20 на 9%) искаме да изсветлим част от бизнеса“, заяви пред Канал 3 зам. председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

“Единственият бизнес, който беше административно спрян за два месеца, е именно туризмът“, каза Веселинов. Той изтъкна, че в хазната влизат около 150 млн. лв. годишно от ДДС в туризма. „За да разберем какви ще са щетите през изминалите два месеца, можем да разделим тази сума на 12“, обоснова се той (б.р. – 25 млн. за два месеца, по неговите сметки).

Веселинов посочи, че извънредното положение е сближило позициите по редица въпроси между управляващото мнозинство и опозиционната ДПС, и намаляването на ДДС за ресторантьорите е един от тези въпроси.

Но предупреди, че ако се стигне до коалиране на ГЕРБ с ДПС, каквото намекна депутатът от ДПС Йордан Цонев тази седмица, това ще доведе до излизане на Обединени патриоти от управляващата коалиция.

„Ако ГЕРБ реши да включи ДПС в управляващата коалиция, това би означавало, че групата на Обединени патриоти автоматично ще се превърне в опозиция – натърти Веселинов. – ГЕРБ имат право да си избира партньорите, не държим да сме им главния партньор. В политиката накрая винаги се разбира кой, какъв е. ДПС е партията на институционализираната корупция. Те контролират общинкси институции. Тази партия няма общо с демокрацията. Не виждаме вариант за сътрудничество с тях. Ако ДПС стане част от управляващата коалиция, ние излизаме“.

На това евродепутатката от ДПС Искра Михайлова отговори по следния начин:

„Що се отнася до ГЕРБ, ясно беше казано, че имаме близка идеология, близки политически програми, ако се погледнат отблизо. За коалиция с ГЕРБ, ако там са НФСБ и ВМРО, ясно ви отговарям: с тези партии нямаме нищо какво дори да обсъждаме по темата. При националистическите партии няма какво да коментирам. Ние винаги сме казвали, че не можем, не трябва и няма да имаме никога нищо общо с националистическите партии.“

Михайлова също така призова правителството са подготви добре мерките по Зелената сделка.

„За да не бъде болезнена темата, трябва да се подготви отдалеч, а не да се чака да „падне тавана“, както е приказката. Остава правителството да реши дали да защити националния интерес, или да чака – каза тя. – Предстои представянето на европейския фонд за възстановяване на европейската икономика, както и бюджетната рамка за следващите 7 години. Искам да видя повече присъствието на България в различните комисии“./segabg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене