Кметът на община Сатовча иска карантина за село Осина, РЗИ: Ситуацията е под контрол

За последното денонощие в сатовчанското село са установени 13 нови случая

13 нови случая на заразени с COVID-19 са установени през изминалото денонощие в сатовчанското село Осина. Данните бяха съобщени тази сутрин от секретаря на Националния оперативен щаб – доц. Димо Димов.

„Регионалната здравна инспекция е предприела всички противоепидемични мерки. Проведени са пробонабирания от контактни лица и съответните изолационни мероприятия“, поясни той.

Всички новозаразени са от две съседни къщи в Осина.

„Това е семейно огнище. Двете фамилии са контактували непрекъснато помежду си. 13-те човека, при които през последните 24 часа са установени положителни проби за коронавирус, се чувстват добре. Нямат симптоми. Те са поставени под домашна карантина“, коментира за ИНФОМРЕЖА директорът на РЗИ-Благоевград, д-р Калоян Калоянов.

Заразата е тръгнала преди две седмици от възрастна жена, която е страдала от онкологично заболяване. Тя се е лекувала в столичната болница „Св. Иван Рилски“. След завръщането ѝ в селото тя пренесла инфекцията на близките си. Малко след това починала. Организирано било и погребение, на което присъствали нейни близки и роднини.

Жената е от гърменското село Крушево, но след престоя си в лечебното заведение в София отишла при роднини в Осина.

Заради контакта си с болната жена се е заразила и медицинска сестра от Осина, която се грижела за нея. Впоследствие тя инфектирала и семейството си.

Първите случаи на COVID-19 в сатовчанското село бяха регистрирани преди седмица. Заболели бяха общо 10 души, като 4-ма от тях са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Те са в добро състояние. От двете семейства има и три заразени деца.

С новите 13 случая инфектираните с коронавирусна инфекция в Осина вече са общо 23. Те са на възраст от 6 до 65 години.

Още при появата на заразата в селото кметът на община Сатовча, д-р Арбен Мименов, настоя Осина да бъде поставена под карантина. От РЗИ-Благоевград, обаче засега не виждат подобна необходимост.

„Наблюдаваме внимателно ситуацията там, засега не се налага цялото село да бъде изолирано и поставено под карантина. Подобни мерки могат да се приложат, ако има повишаване на заболелите. Полицейски служители проверяват по три пъти на ден дали заразените спазват карантината“, каза още д-р Калоянов.

Очакванията на общинския кмет обаче са в близките дни случаите на заразени с COVID-19 значително да се увеличат, тъй като преди да се докажат положителните проби инфектираните са били в контакт и с други хора.

За последните 24 часа има и два нови случая в Благоевград. Единият заразен е от Дома за възрастни хора в кв. „Струмско“. Той е без симптоми, изолиран е. Другият случай е на жена от Благоевград, приета вчера в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене