Бистра вода бликна за новостроящия параклис над Дъбница

Мощната доброволческа група от гърменското село Дъбница не си поплюва, от 2 км. докара водата до новостроящият параклис Свети Архангел Михаил

Чиста и бистра водица, както казва народа днес, бликна с пълна сила в местността над гърменското село Дъбница където започва строителството на новият и голям параклис Свети Архангел Михаил.

С първите струи вода по стар български обичай измиха лицата и пиха с пълни шепи всички, които днес се включиха с много труд в довеждането на водата до новия параклис.

Групата отрано тръгна към обекта си с всички наръчни инструменти и започна копаенето и полагането на маркуча, по който в късния следобед потече най-после водата, която бе доведена до параклиса от  2 километра разстояние.

Миналата седмица доброволците от Дъбница прокараха до параклиса ток и интернет, а днес и питейната вода стана факт, благодарение на труда им.

Както писа Топ Преса, първата копка на новостроящият параклис в красивата местност над гърменското село Дъбница, направи миналата седмица Негово Високо Преосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

За първата копка и благословията на митрополит Серафим се събраха инициаторите на прекрасната и богоугодна идея и хора от селото, които приветстваха начинанието.

Новият параклис Свети  Архангел Михаил ще бъде готов  до есента когато хората от Дъбница и региона ще отпразнуват първият му храмов празник.

Иначе както те сами се наричат „групата е мощна“ и най- важното е, че всички са изпълнени с желание и вяра в доброто. Герои и главни действащи лица в нея са: Андон Костов, Симеон Чеков, Ангел Шоколарев, Ангел Шикеров, Влади Малаков, Сашко Черганов, Иван Шикеров, Ангел Дапев, Запрю Малаков, Петко Хаджидиманов, Димитър Сириджанов, Динко Харисков и още много млади и не чак толкова млади хора от Дъбница, които са се заели на чисто доброволни начала да изградят още една християнска светиня в региона.

Строителството ще бъде осъществено на площ от около два и половина декара. Имота е вакъвски – църковна собственост и на него освен красивия параклис с вътрешна разгъната площ от около 40 кв. м. доброволците ще построят и беседки за отдих.

До есента красивата местност над село Дъбница, която също носи името на светията Архангел Михаил ще се превърне в невероятен оазис на вярата съчетан с красивата природа.

Архангел Михаил е защитник на всички православни християни от видимите и невидимите врагове и зли духове.

Той е крепка помощ за православните християни. Към него се обръщат с молитви за изцеление, на него също се молят при влизане в нов дом и при освещаване на дома, също и при природни и стихийни бедствия. В Православието той също се счита за покровител на военните, строителите и строителството.

Вече е в ход и дарителска кампания за вътрешният и външният интериор на новата християнска обител над село Дъбница. Параклисът ще бъде подреден според канона, а освещението му ще извърши Неврокоският митрополит Серафим в съслужение с негови свещеници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене