ОНЛАЙН ОТБЕЛЯЗВАНЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА ПО ПРОЕКТ „МУЛТИКУЛТУРНО ОБРАЗОВАНИЕ“, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“ в СУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Сатовча

Във връзка с ПРОЕКТ „Мултикултурно образование“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Образование за възрастни на СНЦ „Алианс Франсез Благоевград“, г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и учениците от 9-б клас при СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с. Сатовча, отбелязаха онлайн 9 май – Ден на Европа.

На днешния ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Робер Шуман. В своя реч през 1950 г., в Париж, Робер Шуман- френски външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Чрез мултимедийна презентация, г-жа Райка Славчева представи на учениците ценностите на Европейския съюз – мир, солидарност, сътрудничество, равенство, толерантност, зачитане на човешките права и др.

Учениците от 9 б клас се включиха в инициативата чрез интерактивен въпросник и занимателни онлайн игри, като по този начин демонстрираха възможността да бъдат единни и сплотени. Заедно ще наблюдаваме онлайн концерта тази вечер от 19.00 часа на Европейския младежки оркестър, дирижиран от маестро Василий Петренко. Концертът се организира от Europa Nostra и ще завърши с изпълнение на европейския химн „Ода на радостта“ на Бетовен.

Ние ще продължим да градим Европа чрез науката, образованието, културата, Програма „Еразъм+“, за да бъдем по-сплотени, по-солидарни и по-силни.

Ние сме част от голямото европейско семейство и като такива трябва да ценим всички демократични ценности, за да докажем, че сме „Обединени в многообразието“.

Искрени благодарности на комисар Мария Габриел за информацията за концерта.

БЛАГОДАРЯ ВИ!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на Проекта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене