Днес ни напусна един честен българин и достоен син на Банско – Александър Мацурев

Свеждаме глави пред достойния житейски път на една ярка личност и забележителен човек, който остави незаличима диря в историята на Банско. Ще запазим в сърцата си спомена за неговото огромно наследство, чисто човешка доброта, отзивчивост, непринуденост и несломим дух.

Г-н Мацурев посвети най-активните години от живота си на Банско – родният му град, който той обичаше дълбоко и всеотдайно. През целия си живот и особено в периода на неговото кметуване в продължение на 14 години, той възраждаше историята на града и градеше неговото бъдеще.

Чрез неговите дела дела ние познахме грижата на добрия стопанин.  Той работеше неуморно, с ентусиазъм, кураж и самочувствие, защото имаше подкрепата на банскалии, защото имаше под краката си здравата основа на традициите и прозрението за  утрешния ден на нашия град.

Нему дължим изграденото от 1976 до 1990 година – старинния квартал, читалище „Никола Вапцаров”,  Дом на изкуствата, Постоянна иконна изложба „Метоха”, къща-музей „Неофит Рилски”, реконструкция на музей „Никола Вапцаров”, Хаджи Вълчова къща, автогара, жилищни блокове, Селскостопански техникум, Ски зони Чалин валог и Шилигарника, първите лифтови съоръжения и цялостното модернизиране на Банско. Неговата най-голяма и сбъдната мечта – централната градска част, днес радва жителите и гостите на Банско.

Той бе осъзнал истината, че да живееш, значи да правиш нещо, което да те надживее. Вярвам, че наследството, което той остави, ще пребъде, защото Александър Мацурев посвети живота си на ползу роду.

Настоящето и бъдещето на Банско не ни дават право да говорим за Александър Мацурев в минало време, а ни задължават да продължим и да надграждаме направеното от него.

Ние ще запомним Александър Мацурев и с неговата любов  към традициите на Банско. Той беше неизчерпаем източник на знания за миналото на града ни и майсторски разказвач на историята му. Неподражаемото му чувство за хумор го правеше желан събеседник, а човещината  му – уважаван и тачен човек, от когото можеш да получиш помощ и съвет.

            Дълбок поклон пред светлата му памет!

 

Иван Кадев

Кмет на община Банско

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене