Младост и традиции в една малка биоферма в Банско – оръжие срещу всяка криза

В подножието на Пирин, в покрайнините на Банско ехтят звънци и народна песен, идващи от биофермата на семейство Мутафчиеви. Георги Мутафчиев е млад фермер, само на 19 години, но от ранна възраст е активен участник в семейния бизнес. Във фамилната ферма се отглеждат автохтонни породи кози, произвеждат се млечни продукти и уникална по рода си биосуроватка.

С този иновативен продукт младият фермер е избран да представи страната ни на престижния европейски конкурс „Млад фермер“ в Брюксел. Но не само биосуроватката е достойна за внимание. Духът в малката ферма идва от съчетанието на поколенчески традиции, приемсвеност, любов към животните, към родното и иновативни идеи за развитие.

Младият предприемач е с модерна визия за живота и бизнеса, с широк, интернационален хоризонт и различни интереси. Следва „Управление на бизнес предприемачеството“ и се занимава и с IT дейност. Част от проектите, върху които работи, са заедно с други млади и отговори хора по цял свят.

Но преди всичко Жоро е горд родолюбец и вярва, че традициите, единението, духът на българина и българското произвводство са силата, която може да преодолее всяка криза.

Той не само, че не се отчая от карантината на родния му град и предричаната криза, но се включи активно в търсенето на решения, подготвя модернизация на стопанството си и разработва адаптивни идеи за своята продукция.

„Идеята за биопроизводството за нас е ключова, понеже ние се стараем да не приличаме на конвенционалните производители, а да дадем свобода на всички животни, които отглеждаме тук, съответно, самата суровина, която придобиваме от тях да се преработва по един ествствен начин и да даваме възможност на българите да консумират истински продукти от козе мляко.

Биосуроватката от козе мляко е един изключително полезен продукт, който дава страхотна хранителна стойност, състояща се в полезни и бързоусвояеми протеини, аминокиселини и доста витамини.  Може да бъде наречена биоалтернатива на голяма част химически произведения, лекарствени продукти и други подобни. Установихме и че действа като биоантидепресант.

Искам да оставя след себе си една положителна следа, един добър пример за млад човек, който може да се развива успешно в България, стига да има достатъчно ясни идеи, ясни цели и да бъде достатъчно мотивиран да върви напред. Това нещо искам да наследят и моите деца“, казва младият фермер.

*Историята на младия фермер е взета от изданието Агри.БГ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене