Диспут за пътя „с. Рибново, Община Гърмен – с. Осеново, Община Банско“, Г. Икономов: Слагате каруцата пред коня!

Общинските съветници на Банско приеха докладна от кмета Иван Кадев за отчуждаване на недвижими имоти, собственост на физически лица за реализиране на обект „Местен път с. Рибново, Община Гърмен – с. Осеново, Община Банско”, съобщи Костадин Дурчов. Съветниците дадоха „зелена светлина“ за реализирането му, като взеха решение за отчуждаване на над 10 собственика на имоти по трасето.

Около 2009-2010 г. започва процедура по инициатива на Община Гърмен за изграждане на този път. Процедурата е за одобряване на ПУП-Парцеларен план за трасето на пътя. Понеже е между две общини този план се одобрява от Областната администрация. Влиза в сила, изготвя се проект, започва изпълнението като самото отчуждаване е останало за следващ етап, не мога да Ви кажа точното основание, понеже процедурата се води от Община Гърмен. Пътят е реализиран към момента, завършва се процедурата и това е последният етап от цялата инициатива – отчуждаването на имотите и изплащане на собствениците.

Бившият кмет, сега съветник от „Републиканци за България“ Георги Икономов попита главният архитект Николов, може ли да се издаде разрешение за строеж преди да е приключила процедурата по отчуждаване на тези имоти.

„Как е реализиран този път при положение, че не е отчуждено, защото ние сме почти в същата ситуация в момента, както за с. Филипово? Първо да направим пътя, пък после, след 12 години, да започнем да отчуждаваме. Просто, не мога да си обясня, как един път между две общини е реализиран без да е мината необходимата процедура. Дали има яснота по този въпрос просто, защото казвате: отчуждаването е отложено във времето, как така ще се приключи процедурата до издаване на разрешение за строеж без самото отчуждаване да е минало?“

Николов поясни:

„При нас я няма цялата налична документация за обекта, защото тя се води от Община Гърмен и минава през Областна администрация. Разрешението за строеж също се издава от Областната администрация и се подписва от Областния управител. При нас са дадени документи за процедиране на самото отчуждаване, няма повече подробности, но ние можем да ги изискаме за да видим какви са.“

Икономов: – Аз Ви попитах дали има издадено разрешение за стоеж или сега се правят всичките тези процедури, след издаването на разрешителното за строеж?

Николов: – Мисля, че има.

Съветникът Баненски: – Само едно уточнение. Каква аналогия направихте с улицата в с. Филипово, г-н Икономов, защото те нямат връзка?

Икономов: – Аналогията не е в полза на ищеца, аз съм твърдо“за“ да се направи тази улица. Просто исках да кажа, че все едно ние да я прокараме сега, преди да сме отчуждили имотите, което според мен е абсолютно неправилно. Това, което правим сега за пътя Рибново-Осеново е не само закъсняло, но и не знам доколко законно. След един реализиран път, който действа вече 12 години, ние тепърва да отчуждаваме имотите за него.

Баненски: – Наистина през годините са правени много неща, за които ние сега нямаме обяснение, не можем да се върнем назад и да знаем нормативната база действала тогава и дали е трябвало да бъдат отчуждени имотите или не (ако трябва ще го проверим). Към момента тези решения са във връзка с влязъл в сила ПУП, който показва какви имоти са засегнати в нашата община. Подобна процедура си води и Община Гърмен. На територията на нашата община, макар че по-голямата част от него е в наша територия, засегнатата площ общо е около 2,900 дка. Трябва да ги отчуждим по влезлият в сила ПУП. Разрешението за строеж се издава от Областния управител, въвеждане в експлоатация и всички други документи, които са нужни ще бъдат огледани в Областна администрация, и ако има нещо нередно, те ще реагират.

Други предложения не постъпиха и се премина към гласуване.

 

Поименно гласуване:

Благой Кишев – ЗА

Кадри Туталь – ЗА

Марио Шопов – ЗА

Димитър Русков – ЗА

Димитър Юлев – ЗА

Иван Драгосинов – ЗА

Иван Сакарев – ЗА

Александър Весков – ЗА

Костадин Дурчов – ЗА

Благой Милев – ЗА

Георги Думанов – ЗА

Любомир Мутафчиев – ЗА

Георги Икономов – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене