Ген. Мутафчийски към репортер от телевизията на Слави: Влезте в интензивното и пак кажете, че няма епидемия

Плашат шефа на оперативния щаб със смърт, пращат му съобщения със закани

„Съветвам ви не само по примера на диванната армия да коментирате темата с епидемията от коронавирус и отговорността за икономическите последици, а да отидете в една от клиниките с реанимации да видите за какво става въпрос.

Вие насаждате мнение, че такава епидемия няма, такива болни няма, починалите са умрели от старост. Идете да видите за какво става въпрос. И тогава сложете ръка на сърцето и кажете: Слава Богу, че имаше тези хора, които не ни доведоха ада“. Така председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски отговори на манипулативен въпрос, зададен от репортер на телевизията на Слави Трифонов – 7/8.

Журналистът предизвика гнева на генерала, след като на няколко пъти се опита да създаде напрежение с твърдения, че тестването у нас не било правилно и кой щял да поеме отговорност, когато след месец дойде гладът. На негов въпрос ген. Мутафчийски отговори, че България е една от малкото държави, които тества контактни на болни лица. Шефът на Щаба заяви, че въпросът на Балабанов е манипулативен и съдържа псевдотвърдения.

Според данните на щаба 1399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. 287 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 39 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. От децата до 18 години има два нови случая – момиче на 16 години от Благоевград и момче на 15 години от Хасково, уточни председателят на щаба. Общият брой на случаите на заразени сред медиците е 150.

„Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 58”, допълни ген.-майор Мутафчийски. Излекуваните пък са с 16 повече за последното денонощие. Така пациентите, дали две отрицателни проби вече са 222. Столицата продължава да е първенец по брой заразени. От всички 1387 болни в София има 694 случая. Шефът на столично РЗИ д-р Данчо Пенчев обясни, че семейните огнища на заразата близко едно друго има само в двата ромски квартала – „Филиповци“ и „Факултета.

Легла за наблюдение в столицата са общо 433, стана ясно още по време на брифинга. От тях заети са132, а 301- свободни. За пациенти за интензивно лечение в болниците пък има 167. 22 от тях са заети, 145 свободни. От предвидените 10 легла за лечение на деца няма нито едно заето. Към тях не влизат леглата в резерв, уточни председателят на щаба.

„Това са възможностите на София без разкриването на допълнителните легла, които вече са заявени. Имаме резерв, но толкова са активно действащите. Активно се запълват леглата във ВМА, където вече се изчерпват, както и в УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Те са абсолютно окомплектовани, а персоналът е добре обучен“, посочи той.

По-късно през деня стана ясно, че генерал Мутафчийски е получил смъртни заплахи. Причината са наложените от щаба мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса у нас. Генералът получил заплахите с имейли, есемеси или по Вайбър, които след това предавал на полицията. По думите му зад част от заканите стоят имена, но не може да каже дали са истински.

Заплахите е запазил на телефона си, като една от тях е с послание: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума“, пише „24 часа“. За смъртните заплахи шефът на оперативния щаб твърди, че се „броят на пръстите на едната ръка“, повече са гневните вербални послания. Полицията е запозната със заплахите и в момента работи по поредния такъв случай. По думите му зад заканите стоят недоволни хора, които не съгласни с мерките за овладяване на карантината, но има и организирани групи, на които им е поръчано да правят това. Сигурен е в твърдението, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опита да им отговори, операторът казва, че няма такъв адрес.

„Няма да коментирам темата, полицията работи“, това обясни пред „Телеграф медиа“ ген. Мутафчийски. В същото време от полицията заявиха, че е започнало разследване по жалбата на генерала, която той е подал официално във вторник в ГД „Национална полиция“. От там също отказаха да коментират случая, за да не се попречи на действията им и съобщиха, че ще дадат повече информация на по-късен етап.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене