Директорът на училището в Рибново М. Джуркин предлага заради матурите в класните стаи да се върнат само

Дали е по-удачно учениците да се върнат по класните стаи, или да завършат годината дистанционно? Този въпрос вълнува хиляди родители, учители, деца и в условията на сегашното извънредно положение се заформи истинска полемика.

Като е известно, заради наложените противоепидемични мерки и борбата с коронавируса от 16 март училищата са затворени и вече втори месец учениците учат в т.нар. електронна среда от разстояние.

В неделя /26 април/ премиерът Бойко Борисов в присъствието на образователния министър Красимир Вълчев съобщи, че правителството умува да върне в училище само учениците от 7 и 12 клас, за да завършат физически учебната година заради матурите и предстоящото кандидатстване. Другите могат да завършат така. Родителите, браншовите организации, синдикатите, експертите, предложете варианти за 7 и 12 клас. Предложете варианти, но за тях е важно физически да завършат учебната година”, каза премиерът и даде срок до 7 или 10 май МОН заедно със СБУ /Синдиката на българските учители/ и другите браншови организации да решат окончателно за връщането на големите ученици.

„Учениците могат да се върнат по класните стаи не по-рано от края на май, сега сме краят на април, дотогава има много вода да изтече”, подчерта в неделя и генерал-майор Венцислав Мутафчийски. „В повечето западни страни, в които искат да се възобновят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат подредени на разстояние от един метър и в стаите да има не повече от 15 ученици”, поясни той.

В понеделник на въпрос за ограниченията по отношение на учениците и евентуално отваряне на училищата ген. Мутафчийски обясни, че в световен план има две стратегии. Единият вариант е училища и детски градини да бъдат отворени първоначално за по-малките, за да може родителите да се завърнат на работа. Вторият вариант включва училищата и университетите и при него се пускат по-големите, на които предстоят важни изпити и които се смята, че ще спазват по-лесно мерките за дистанция и носене на маски. И в двата случая се препоръчва връщане в класните стаи на двусменен режим, за да се ограничат контактите, изтъкна началникът на Националния оперативен щаб.

Междувременно на 26.04. стартира петиция против връщането на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година.

„Като родители на деца в училищна възраст, сме силно разтревожени от обсъжданата възможност децата ни да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от Covid-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни. А и не само тях, а още няколко групи в обществото – родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство.

Носенето на маска, физическата дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.

Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.

Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача, още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца, е практически невъзможно.

Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение обезсмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия.

Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли практически обрича децата на заразяване”, се казва в петицията адресирана до премиера Борисов, министрите на образованието, здравеопазването и председателя на НОЩ.

Предвид гореизброените факти, представящи се граждани на Република България призовават управляващите към следните решения:

1. Учебната година да завърши чрез дистанционно обучение.

2. Учениците от VII и XII клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

„Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната.

Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия дотук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите, за овладяване на пандемията и защита на населението”, завършва петицията, която вчера /27.04./ по обяд бе подкрепена от 1000 човека и споделена 1.6 хил. пъти.

Във връзка с обсъжданите от МОН варианти за приключване на учебната година от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” пуснаха анкета до учителите. „Смятате ли, че трябва да се възстанови редовният учебен процес в дневна форма за учениците от 7 и 12 клас във връзка с НВО и матурите? Смятате ли, че учениците в 7 и 12 клас могат за завършат дистанционно? Смятате ли, че има опасност от заразяване с Covid-19 за учители/ученици при възстановяване на физически учебни занятия?” – това са част от общо 8-те въпроса с по три възможни отговора: „Да”, „Не”, „Нямам мнение”.

Какво мислят по горещата темата учители и директори от Пиринско, провери репортер на „Струма”.

„Смятам, че е най-добре учениците от начален етап да учат онлайн и да завършат годината дистанционно”, коментира Весела Вангелова, която е учител в благоевградското ІІІ ОУ и председател на Сдружението на началните учители в област Благоевград. Тя е на мнение, че връщането на децата от 1 до 4 клас в училище ще доведе до допълнително натоварване както сред учителите, така и сред родителите. От една страна, учениците трябва да бъдат разделени на групи и да се организира наново целият учебен процес, от друга страна – родителите ще бъдат ангажирани да изпращат децата си на училище, да ги чакат…

„В училище трудно ще се спазва и социалната дистанция. Това са малки деца, ще свалят маските, ще искат да комуникират помежду си. Още повече че не са се виждали два месеца и ще бъдат емоционално превъзбудени. Затова докато се нормализира обстановката, е най-удачно да се учи онлайн. На самите деца им е по-спокойно вкъщи, където имат подкрепата на родителите и на учителите си”, допълни В. Вангелова.

На въпроса трябва ли да има национални външни оценявания в 4 клас, председателят на началните учители отговори: „Какво променя НВО-то? Изследват се ученици, класове, випуски, едни и същи грешки се констатират всяка година, но от това не следва нищо. Ако от министерството смятат, че е толкова важно да има национални външни оценявания, защо не го направят в началото на следващата учебна година, т.е. в началото на 5 клас, когато и без друго се прави преговор на материала от 4 клас”, предложи В. Вангелова.

Директорът на училището в Рибново Манчо Джуркин е на мнение, че в училище заради държавните зрелостни изпити трябва да се върнат само учениците в 12 клас.

„Така или иначе, от матурите не можем да избягаме, те служат за вход в университетите и трябва да се проведат. В 4 и 7 клас обаче и двойки да изкарат, пак продължават, същото се отнася и за 10 клас. Затова е най-добре да не занимаваме учениците с национални външни оценявания, а да се направи проучване по училища”, сподели идеята си Манчо Джуркин.

Под проучване директорът обясни, че има предвид да се анализира по места по колко седмокласници искат да продължат образованието си в същото училище и съответно колко ще кандидатстват в други училища, и само те да се явят на НВО.

„Например ако амбициозни родители искат децата им да кандидатстват в езикови, математически гимназии… то нека само те да държат националните външни оценявания. Така на НВО ще се явят много по-малко седмокласници, няма да се ангажират толкова квестори, самата организация ще бъде по-лесна. Смятам, че това е най-разумното предложение”, заяви М. Джуркин и допълни, че ако училищата са празни, много по-леко ще се проведат и матурите. Зрелостниците ще бъдат разпределени не по 10, а даже и по 7 в стая, ще се спазват всички мерки и така ще имат възможност да завършват основно образование.

Директор на благоевградско училище пък коментира, че съществува вариант децата да се върнат на училище, като се разделят на групи и се спазват изискванията. Така например учениците от начален етап могат да влязат по класните стаи в седмицата 1-15 май. Основният учител да преподава на половината клас български, математика… а другата половина да бъде поета от възпитателя /учителя ЦДО/, децата да имат изобразително изкуство, технология и предприемачество, човекът и природата… и после групите да се разменят. По същия начин, макар и по-трудно, може да се организира и учебният процес при по-големите.

„Въпросът е много сложен, има различни аспекти и не мога да дам еднозначен отговор трябва или не учениците да се върнат на училище. Като учител и администратор искам това да се случи, но като родител, майка се притеснявам. Кой може да гарантира, че всичко ще е наред? Как ще се спазват мерките за сигурност, като децата ще искат да излязат на двора и имайки предвид, че не са се виждали два месеца, ще бъдат превъзбудени и неминуемо ще се наруши социалната дистанция?”, призна директорът на благоевградско училище и повдигна друг важен въпрос – дали ако седмокласниците и дванадесетокласниците се върнат по класните стаи, ще им бъдат правени тестове за коронавирус.

„Обсъждат се хиляди варианти, но аз смятам, че училищата и детските градини трябва да отворят на 18 май. Това е моето мнение, не го крия, не съм го променяла и го поддържам още от началото на извънредното положение”, категорична бе председателят на СБУ – Благоевград Бонка Ичкова. Тя сподели, че председателят на Синдиката на българските учители д-р ик.н. Янка Такева е изпратила писмо до областните координатори за становище по темата дали децата да се върнат на училище и кога.

„Отправихме предложения, като всички се обединихме около тезата, че държавата трябва да поеме своята отговорност, а не да си „измива ръцете” със синдикатите”, заключи Б. Ичкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене