Главният треньор на ХК „Пирин“ /ГД/ Н. Пиргов: За нас е по-добре временното класиране да стане крайно, редуциране на отборите в школата не стои на дневен ред

ХК „Пирин“ (ГД), както и всички свои спортни събратя, се намира под карантина заради коронавируса, който постави под властта си повечето от половината свят. Неврокопчани нетърпеливо очакват информация кога отново ще могат да играят и да завършат един впечатляващ сезон, в който отборът на мъжете, а и останалите формации показват запомнящи се игри. За амбициите и целите, които са поставени пред клуба, разговаряме с главния треньор Николай Пиргов.

– Г-н Пиргов, как прекарвате времето си в изолация?

– Ами у дома. От много време, не помня колко, не съм се застоявал толкова вкъщи. Винаги е имало динамика и на практика съм се прибирал твърде малко Дори сме се шегували с близките ми, че съм горе-долу като на хотел. От друга страна, тази принудителна изолация дава възможност да отделиш повече време на семейството, на хората, които са страдали от твоето отсъствие. Намирам си разни занимания и върша неща, които все съм отлагал.

– В момент като този човек си задава въпроса – и след това какво? Какво ще се случи след края на извънредната ситуация според Вас?

– За момента все още нищо не е напълно ясно. Водили сме разговори с ръководството и други колеги, но в момента нищо не зависи от нас. След отмяната на извънредното положение може да правим планове за първенството, за финала за Купа България, за подрастващите в отделните зони. Много ни се иска да има някакво раздвижване в посока разхлабване на мерките, но това е в прерогативите на държавните органи. На всички вече много ни тежи, но в крайна сметка трябва да се съобразяваме със законите и решенията на институциите.

– Все пак обсъждате ли варианти за времето след вдигане на забраната и дали са приложими?

– Всеки вариант е приложим. Всичко обаче зависи от това кога ще може да се започнат тренировки. Най-оптимистичният и най-оптималният е при вдигане на забраната на 13 май. Ако това се случи, ще можем да започнем до един месец и да завършим първенството в пълния му обем, но финалната четворка за определяне на държавния първенец няма да се играе както досега, а в директни елиминации в по една среща по схемата първи срещу трети и втори срещу четвърти. Победителите играят финал за титлата, а победените за бронзовите медали.

– От тази гледна точка предстои доста сгъстен игрови ритъм. Ще може ли да издържи вашият отбор и дали щеше да бъде по-добре да не се отлага мачът срещу „Чардафон“ на 8 март?

– Със сигурност беше по-добре този двубой да е изигран. Бяхме набрали инерция, имахме и домакинско преимущество срещу един корав отбор. От друга страна обаче, точно на 8 март бяха установени първите случаи на Covid-19 и наистина всичко беше доста драматично, още повече че единият от случаите бе в Габрово, откъдето е нашият противник. Не искахме да рискуваме здравето на момчетата, макар че имаше възможност да се играе без публика в онзи момент. Но пък при закрити врати мачът нямаше да бъде същият. Все пак спортът е за феновете. При създадените обстоятелства отлагането бе най-добрият вариант и за двата отбора в случая. Прекъсването обърка всякакви сметки, оказва се пагубно за всички – не само за „Пирин“, но ще трябва да се примирим. Ние сме готови за продължение на кампанията, която вървеше повече от добре за нашия отбор.  Що се отнася до това дали ще издържим на натоварения график, аз съм оптимист. Имаме добър отбор, добри състезатели, с които при вдигане на забраната ще направим нужното да влезем бързо в кондиция.

– Доколко е реална възможността да не се играят двата последни кръга от редовния сезон на „А“ група, а направо финална четворка според моментното класиране?

– Толкова е реално, колкото реално е по-късното начало на тренировъчните занимания. Естествено е ние да нямаме нищо против да се вземе за крайно настоящото класирането, в което сме облагодетелствани откъм вероятния финал и като втори в подреждането да играем срещу „Осъм“ вместо с „Локомотив“ (Варна), ако загубим срещу „Чардафон“.

– Какво ще се случи с подрастващите?

– Вероятно ще се изиграят възможно най-бързо зоналните първенства, за да се определят финалистите и след това да излъчат шампионите и медалистите. При децата и юношите има повече възможности за реакция и намиране на свободни дати, отколкото при мъжете и жените.

– Колко медала си е поставило като цел ръководството на „Пирин“ от всички гарнитури? Мъжкият състав повтори миналогодишното си постижение да стигне до финалната четворка за купата на България, сигурен е и за финалната четворка в първенството…

– Иска ни се на всички да имаме медали от всички гарнитури. И то златни, но в крайна сметка е по-реалистично да очакваме влизане в топ 3 на колкото се може повече надпревари. Сигурен съм, че имаме сили да го направим. Дано и късметът бъде с нас.

– „Пирин“ ще има ли възможност да поддържа всички свои формации идната състезателна година с оглед на кризата, която се очаква във връзка с коронавируса?

– Ще продължим с всички гарнитури. Никой не е мислил за промяна на статуквото. Пред нас не стои на дневен ред да бъде намален наличният състав в отделните възрастови групи. Разполагаме с добро подрастващо поколение и наше задължение е да го развиваме на всяка цена.

Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене