„Пирин“ изпусна да вземе 3 т. срещу „Берое“

Отборът на Берое не можа да скъси пасива си спрямо челната шестица в класирането на Първа професионална лига

Старозагорци постигнаха 1:1 навън срещу Пирин Благоевград в 18-ия кръг и така не можаха да се възползват от загубите на Локомотив Пловдив и Дунав Русе.

Двубоят на стадион „Христо Ботев“ предложи равностоен и доста мъжки футбол, но и доста малко реални опасности пред двете врати

И домакините, и гостите извлякоха максимума, като Жуниор Мапуку откри малко преди края на първото полувреме, а Орлин Старокин с дебютния си гол за „орлетата“ фиксира крайния резултат след паузата.Равенството означаваше, че Берое вече има актив от 22 точки, които го оставят на 6 пункта от Дунав Русе, който към момента хваща последния влак за топ 6. Петият Локомотив Пловдив има 29 точки, докато Пирин остава 13-и с 19 точки.Откриващите минути на срещата предложиха динамика, макар че и двата тима да играеха доста предпазливо. Първата опасна ситуация се откри пред беройци в 12-ата минута, когато Ерик Почански накара Краси Костов да спасява решително. Борислав Цонев проби отляво, спря се при ъгъла на наказателното поле и центрира към далечната греда. Подаването дойде високо за Мапуку, но идеално за Почански, който се хвърли на шпагат, за да отправи удар. Шутът беше насочен към близкия долен ъгъл, а Костов плонжира и изби.

Пирин отвърна с добра атака в 18-ата минута, когато Даниел Младенов се пребори с Динков около точката на дузпата за една висока топка. Нападателят свали към намиращия се в дъгата Станислав Костов, а той побърза да пусне вляво за Димитър Благов, чийто шут от около 10-ина метра срещна тялото на бранител. При последвалия ъглов удар топката бе изсипана в зоната пред вратарското поле, където защитниците на старозагорци й позволиха да тупне на тревата. Румен Сандев се възползва и от упор отправи страховито воле, което Макенджиев някак изби над гредата.

В минутите до края на първата част играта значително се изостри и реферът Георги Кабаков започна да раздава жълти картони. Такъв получи и Карлос Охене за симулация в 35-ата минута, макар ситуацията да бе доста спорна. Опорният халф на Берое нахлу на скорост в пеналта на Пирин и там Румен Сандев посегна с крак да му отнеме, но не игра с топката. Макар и играчът на гостите да не претендира за фаул, реферът реши да го санкционира.

Минутка преди почивката Берое нанесе своя удар срещу „орлетата“, като откри резултата. Атанас Зехиров подаде по тревата към намиращия в дъгата Мапуку, а тъмнокожият нападател с първото докосване вдигна топката над защитниците и се устреми напред. Той устоя на натиска на Сандев и стреля към близкия долен ъгъл, а Костов позволи на топката да мине под плонжа му – 0:1.

Второто полувреме започна с интересна рокада от Стефан Генов, който извади Димитър Благов, за да включи опорния халф Антон Костадинов. Това донесе повече стабилност в разиграванията, макар че Берое имаше шанс да удвои аванса си. В 56-ата минута Кохей Като и Атанас Зехиров демонстрираха чудесна фантазия помежду си с красиво двойно подаване. Българинът копна меко, за да изведе японеца отляво в наказателното поле, а изстрелът по диагонала на последния премина опасно близо покрай лявата греда зад Костов.В средата на второто полувреме Пирин все пак спази традицията неизменно да се разписва при домакинствата си през този сезон. Дани Младенов изпълни един фаул вляво от наказателното поле на Берое, като от тъчлинията запрати кълбото към близката греда. Там Орлин Старокин изникна като от нищото, извиси се и с много премерен удар обърна посоката към далечния ъгъл, с което не остави особени шансове на Макенджиев – 1:1.

Още в следващата атака Тони Тасев притесни отново стража на Берое, като нанесе много тежък шут по посока долния десен ъгъл. Стражът на гостите се хвърли и решително изби с една ръка.До края на срещата предпазливостта отново взе връх и противниците се концентрираха повече върху това да не допуснат неточности в отбрана, отколкото да търсят попадението.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене