820 жители на Банско са се изследвали за коронавирус

След започване на масовото тестване в Банско, 820 жители на града вече са се изследвали за COVID-19. Само петима са показали наличие на прясна вирусна инфекция, но без тревожна симптоматика.

След Великденските празници екипите на Районната здравна инспекция възобновиха  изследването в Банско, като вчера от общо 121 души положителни проби са дали общо 9, които са прекарали заболяването и вече имат антитела.

“От 820 положителни проби за антитела са дали 60 лица, което прави 7,3 процента”, казва д-р Тетяна Джупанова от РЗИ пред БНР.

Преобладават случаите на хора, прекарали заболяването  преди повече от месец и  изградили антитела, като само при пет е констатирана прясна вирусна инфекция:

“Прави ми впечатление, че през последните дни ние нямахме хора с IgM– с ранните антитела, вече идваха смесени и с късни”, казва д-р Джупанова.

“След Великденските празници се очаква завишение на заболеваемостта”, прогнозира д-р Джупанова: “Може да има ръст на заболяемост, защото контактите са направени  – колкото и да не ни се иска, може и по улицата не се разхождат, но на са се събирали”.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене