Благоевград се включва в национален протест

В социалната мрежа се организира протест под надслов “Долу ръцете от морето, планините, реките!”.

Протестът е насрочен за 25 юни 2020 година, с начален час 18.30.

В Благоевград събитието ще се проведе на площад “България”, пред Ларго мол.

“На 25 юни ще се съберем на национален протест срещу продължаващото бетониране на Българското Черноморие и промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, които вече влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!

Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000:

Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто.

Искането ни сега – всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. Ако сме повече ще ни чуят – очаквайте скоро призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води.

Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!”, призоваха организаторите.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене