Служители на ОД на МВР-Благоевград със засилени проверки за разходки в парковете и излизане от дома без предпазни маски

Кризисният щаб на община Благоевград заседава днес, прилагат се по-строги противоепидемични мерки – засилени полицейски проверки за задължително носене на предпазни маски от всички жители на обществени места и разходки в парковете. Санкциите за нарушение на разпоредбата са в размер от  300 лв. до 1 000 лв.

Заседанието на Кризисния щаб се проведе от 13,30 часа в зала „22 септември“ във връзка с усложняващата се епидемична обстановка.

По заповед на кмета на община Благоевград инж.Румен Томов и с решение на Кризисния щаб от 24 март 2020 г, се засилват въведените противоепидемични мерки за задължително носене на предпазни маски от всички жители на територията на община Благоевград. Припомняме, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа нова заповед, с която забранява излизането от дома без защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Мярката действа от 12 април до 26 април 2020г.

По време на заседанието, началникът на Първо РУ –Благоевград гл.инспектор Петър Зашев и началникът на Второ РУ –Благоевград Красимир Уруджолов, съобщиха за започнати засилени проверки и строги мерки, регулиращи движението на публични места, както и проверки за задължително носене на предпазни маски.

Всички жители, които се намират в закрити или на открити обществени места – в градския транспорт, търговски обекти, паркове, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго предпазно средство /шал/, покриващ носа и устата. Мярката важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

В Оперативния щаб към община Благоевград се раздават предпазни маски на нуждаещите се лица. Всички жители, които посещават сградата на община Благоевград също получават предпазни маски, предоставя се и дезинфектант за ръце.

Координират се действията за поставени лица под карантина с Регионалната здравна инспекция. От служители на ОД МВР-Благоевград се извършват проверки на лицата под карантина след завръщането им от страни с усложнена епидемиологична обстановка. Установени са три лица през почивните дни /събота и неделя/, които са били поставени под карантина, но я нарушили, с което са извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – нарушаване на мерки против разпространяване на заразителна болест по хората по време на пандемия или извънредно положение. Случаите са на територията на Първо РУ-Благоевград . Докладвано е на компетентната прокуратура.

Кметът инж. Румен Томов , благодари на екипите на ОД на МВР- Благоевград, както и на лекарите, медицински специалисти и други професионалисти по здравни грижи, които участват в грижата за жителите на община Благоевград.

Банките се задължават да изпълняватq издадената заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов на 16.03.2020г, като предприемат действия за дезинфекция на банкоматите при стриктно спазване на дадените указания.

Два пъти всяка седмица заседава Кризисния щаб на община Благоевград по време на обявеното извънредно положение в страната. Следващото заседание е насрочено за 21 април  2020г.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене