До 25 000 лева санкция за веригите, които не предлагат стоките на местните производители

Търговските вериги, които не спазват задължението да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си, ще бъдат наказвани със санкции от 15 000 лв. до 25 000 лв. При повторно нарушение в същия обект наказанието ще бъде в размер от 30 000 лв. до 50 000 лв., решиха окончателно депутатите.

С преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на второ четене Народното събрание направи и промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се въвеждат нови санкции за търговските вериги, ако не спазват изискванията на постановлението на Министерски съвет.

В поправката се внася уточнението, че за верига от магазини означава, когато тя разполага с 10 и повече търговски обекта на територията на страната.

По време на дебатите от червената опозиция настояха, че мярката няма да е достатъчна и няма да доведе до желания ефект за повече български продукти в магазините. От ВМРО пък поискаха завишаване на санкциите за веригите, които не спазват задължението.

Александър Сабанов посочи, че глобите са твърде малки, и затова от ВМРО предлагат да се завишат двойно и да са за всеки обект, нарушил изискванията. Освен това воеводите искат българските храни и стоки в търговските вериги да се предлагат на цени, завишени с не повече от 25 на сто от нетните цени на придобиването им от производител.
От БСП настояха да има квота за различни групи български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева, а не просто „в ъгъла да е щандът на местните производители“.

Лидерката на червените Корнелия Нинова предложи още Народното събрание да възложи на Министерския съвет да осигури изкупуване на нереализираната земеделска продукция на български производители, в резултат на кризата с коронавируса, и да я предостави безвъзмездно на социално слаби. Тя отбеляза, че премиерът е имал подобно предложение, но не го вижда разписано в промените на закона.

Никое от предложенията обаче не срещна подкрепата на депутатите.

По време на дебата бе намесена и темата за затварянето на пазарите. Соцдепутатът Таско Ерменков изрази съмнение, че това са най-опасните места за разпространението на заразата. По думите му няма как едно отворено пространство да бъде по-опасно от пазаруването в търговските вериги.

Пускате ги в магазините, а затваряте пазарите. Точно преди празниците, в момент, когато хората обичат да си правят салати, агнешкото с пресен лук…“, даде пример той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене