Община Сатовча очаква да влезе в Гинес със своите хиляда чешми

Първото потвърждение от екипа на Гинес, е че няма друго място с толкова чешми. Това вече е факт след обследване на място със снимков и видео материал. Сега на финалната права е втората процедура, която ще струва на общината около 3 хиляди паунда.

Ако този феномен бъде признат, интересът на света към Сатовча ще се засили, смята кметът на общината Арбен Мименов.

А в община Сатовча вече са повече от 1000 изградените чешми. Сатовча със своят феномен кандидатства преди години за книгата на рекордите Гинес.

Тя очаква да бъде вписана в Книгата на рекордите Гинес със своите вече над 1000 изградени от местните хора чешми. Вековната традиция не преследва световен рекорд, но броят на чешмите е впечатляващ. Почти няма семейство в малката родопска община, което да не е направило чешма, а изградените през последните години се превръщат в места за отдих и празници, тъй като до чешмите има беседки, барбекюта и цветни градини.

Когато преди няколко години хората от Сатовча и местната власт решили да кандидатстват за световен рекорд, чешмите, от които блика чистата планинска вода, били 800. Сега вече надхвърлят хиляда.

„Защо да не се гордеем с този факт? Всички чешми са изградени със средства и труд от самите семейства. Няма кампании, няма кандидатстване, няма общински програми.”, коментира кмета Мименов и обяснява, че когато едно семейство реши да гради чешма, се търси естествен извор, извършва се химически анализ на водата, прави се каптаж, за да не влиза т. нар. дива вода. За всяка чешма има специален дренаж.

Така, реалните шансове община Сатовча да бъде записана в Книгата на световните рекорди повлияли на местните хора и през последните години се наблюдава бум в изграждането на такива места за отдих. Около новите чешми се правят и беседки, барбекюта, кътове за детски игри, цветни градини. Строят млади и стари – хората, останали в общината и гурбетчиите, прибиращи се за ваканция. Повечето чешми са изградени в памет на починали родители и на много близки хора.

Едно от тези места е превърнато в голям горски парк. Изграден е от семейството на личния лекар в Плетена и още няколко села д-р Искрен Кальонев, който е и общински съветник. Да поддържа мястото му коства много усилия и труд, но казва, че го прави с любов и се радва на многото хора не само от община Сатовча, които прекарват по много часове през почивните си дни там. Дори се налага предварително парка с хубавото барбекю и детския кът да бъде запазват със седмици наред.

„Това всичко е в памет на моите родители. По такъв начин мисля, че съм постоянно свързан с тях –  когато идвам тук, все едно съм с тях”, споделя д-р Кальонев.

„В свободното си време вместо да стоя вкъщи, по кръчми и кафенета аз идвам тук, сред природата, да създавам уют на хората. Природата, чистият въздух, водата отпуска душата, освобождава от напрежението. Някой път пациенти като идват и те се включват да поливат, като няма дъжд. Доволен съм че всички пазят парка и уважават трудът ми”, разказва Кальонев.

Иначе неговият парк както го наричат хората „Кальоневия“ посреща рождени дни и всякакви семейни и приятелски сбирки. Условията позволяват в пеща и агне да си изпекат и пържоли на скарата да си наравят и да си измият обилно с прекрасната планинска вода плодове и зеленчуци както и в коритото да изстудят бирата и сладките дини, които през летният сезон не липсват на трапезата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене