Здравният министър: Заразените търсят помощ в последния момент

Хората неглижират симптомите и това обяснява по-високата смъртност миналия месец, смята проф. Костадин Ангелов

„Хората неглижират симптомите на Ковид-19, постъпват късно в лечебно заведение – идват, когато почти целият бял дроб е засегнат и измененията са дифузни, когато няколко дни са били със симптоми и тежка температура и са се надявали да е нещо друго. Това обяснява лекото повишаване на смъртността“, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

От миналия месец България e на второ място по смъртност в ЕС, въпреки че по заболеваемост я изпреварват над 10 държави. Въпреки тежката ситуация в Испания, тя все още е с 1.4 смъртни случая на 100 000 души население, докато при нас този показател е 1.6. По-зле от нас е само Румъния, където смъртността достигна 3.2 на 100 000 за последните 14 дни. Данните са на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Сериозно увеличение в броя на болните няма, изключително добре стоим и в ЕС, и на Балканите“, коментира министърът, като отново изтъкна, че нашите мерки са най-меки. Той напомни, че грипоподобните симптоми не са повод за самолечение, а за посещение на лекар.

Ангелов коментира и увеличението на заразените сред лекари, медицински сестри и друг болничен персонал. Днес в информационната система се появиха стряскащи данни, че за 24 часа те са се увеличили с 20, но министърът разсея тревогите с обяснението, че отново става дума за отчитане на стари случаи. В последното денонощие в системата е въведена информация за професията на заразените и това е довело до повишаване на случаите, като новите сред тях са само два. От началото на епидемията Ковид-19 е установен при 965 лекари, сестри, санитари и пр., но в момента активните случаи са 193, обясни министърът. От тях 33 са в болница.

Предстои министерството и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да проведат опреснителни курсове на работещите в болниците извън София за противоепидемичните мерки, включително как се обличат и събличат защитните костюми. „Има натрупана умора сред хората на първа линия и тя може да доведе до неглижиране на тези мерки“, обясни министърът, който няколко пъти повтори, че именно умората е това, което е единственото притеснително нещо в корона кризата. „Готови сме за лош сценарий, но не очакваме той да се случи“, коментира той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене