В Банско вирусът останал на пистите, но не засегнал града?

Вероятно коронавирусът не е засегнал местните хора в Банско, защото разпространението му е останало на пистите и в големите хотели, където отсядат чуждестранните туристи.

Тази хипотеза защо в курортния град няма вълна от разболели се, въпреки че има много случаи на доказано болни от коронавирус чуждестранни туристи, изказа през “24 часа” доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор и член на оперативния щаб срещу разпространението на болестта. Освен болни туристи в Банско имаше случаи на заразени ски учители, а заради много случаи градът дори премина през 2-седмична стриктна карантина и влизането и излизането от него бяха напълно забранени.

За да бъде потвърдена или отхвърлена тази хипотеза обаче, трябва да се изчакат данните от масовото изследване на хората в Банско, добави доц. Кунчев. То трябваше да започне в края на тази седмица, но се отлага поне до понеделник-вторник, обяви в петък сутринта шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Причината била, че няма достатъчно на брой тестове, с които да бъде изследвано населението на Банско.

Понеделник-вторник ще бъдат доставени тестовете, обещала фирмата производител, обясни той. Тогава ще започне и изследването. Хората, които ще бъдат тествани, ще следват специални графици, за да няма струпване на тълпи пред пунктовете. Тези графици се правели от Регионалната здравна инспекция. Тя трябва да определи и къде ще са пунктовете за тестване в Банско.

Да бъде изследвано за коронавирус поне 1/3 от населението на Банско, настоя преди дни кметът Иван Кодев.

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене