ФАЛСТАРТ! Джипитата в Банско готови със списъците, но тестовете за COVID-19 така и не пристигнаха вчера

Тестовете за масовото изследване в Банско, което трябваше да стартира вчера, така и не пристигнаха в курортния град. Нито личните лекари, нито община Банско имат информация кога ще пристигнат и ще започнат реално изследванията.

В същото време джипитата в града вече са подготвили списъци с лицата от пациентските си листи, които според тях спадат към рисковите групи хора, а именно работещи в туристическия бранш, които са били в пряк контакт с чужди и други туристи. Голяма част от хората, които ще бъдат изследвани, вече са предупредени и е взето съгласието им за това.

В същото време, докато в Банско нямат информация кога ще започнат изследванията, премиерът Бойко Борисов в следобедния брифинг вчера на журналистически въпрос относно тестовете за курорта обяви, че тестове в България няма и се чака да бъдат доставени. От отговора му така и не стана ясно дали тестовете за Банско са осигурени и кога ще започнат изследванията.

„Днес съм възложил на Мутафчийски утре да ви изчете отговорите на Европейската комисия и поръчката ни от 1 млн. теста. Физически няма тестове в света. Испания, Чехия и други държави се съдят с Китай, където ние щяхме да поръчаме 1 млн. от тези тестове, и там пише, че бърз тест към момента няма. Защо ме карате да похарча няколко милиона и защо непрекъснато ме питате за това?”, каза премиерът и така не стана ясно кога ще започне тестването в Банско, като с нервен тон поясни, че тестовете не са надеждни, и отново подчерта, че тестове в света няма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене