ДОБРОТО ПОБЕЖДАВА! Над 100 дариха кръв за операцията на болната от левкемия Ива Ласина

Безпрецедентна кръводарителска кампания, организирана от благоевградския театрален режисьор Илия Ласин, спаси живота на съпругата му Ива. 41-годишната жена от година и половина се бори с коварно онкологично заболяване, счупила крака си, което наложило спешна операция на тазобедрената става. В резултат на травмата кръвните показатели на Ива Ласина се влошили и за да се осъществи интервенцията, която на практика била животоспасяваща, било необходимо голямо количество кръв, поне от 30 дарители. На призива за помощ на любящия съпруг в социалните мрежи се отзовали много повече – над 100 човека, познати и непознати от цялата страна.

Ива Ласина е оперирана успешно от шефа на ортопедичното отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Николай Пиринчиев. Илия Ласин отправи горещи благодарности към лекарския екип и донорите на кръв, които върнаха надеждата за живот на съпругата му. Ето какво разказа известният театрал пред репортер на „Струма” за сполетялото ги изпитание:

„Съпругата ми бе диагностицирана с левкемия миналата година, по време на ковидната пандемия. По това време аз бях за 2-3 месеца в училища в Австрия и Германия по една докторантура в ЮЗУ и тя трябваше да се справи сама. Първо се разболява нашият син, който влиза с вирусна инфекция в детско отделение, а след това и тя. Заради грижите за детето не си обръща внимание и след един месец започва да се чувства отпаднала, безсилна и да припада. След като си прави пълна кръвна картина, е установена тежка ситуация на кръвта, изпращат я в София и там се потвърди диагнозата – левкемия. Започна терапия в Националния център по хематология и успя да преодолее опасните месеци – 4-и и 9-и от заболяването. Екипът на д-р Ганева реши да й бъде направена трансплантация, като беше настанена в специална стая. Но показателите й бяха лоши, наложи се кръвопреливане и в крайна сметка успяха. Започна бързо възстановяване и на втория месец бе изписана. Закрепи се, ходеше периодично на прегледи, на практика година и половина се лекуваше в столицата. Едва през юли тази година се прибра и заминахме за Хаджидимово на вилата на баща ми. Там на чист въздух ходихме на разходки, до манастира, за да си укрепи вярата и психическото равновесие. Имахме назначен за 4 август основен преглед, на който да се направи пункция на костен мозък, за да се установи състоянието на левкемията. В неделя, 1 август, се подхлъзна вкъщи, падна и си счупи крака. Наложи се да се търси кръв, за да бъде стабилизирана преди операцията“, обясни Илия Ласин.

Разказа продължава началникът на ортопедично отделение д-р Николай Пиринчиев, който разясни как е протекло лечението на младата жена:

„Преди операцията бяха направени консултации и уточняване на кръвната картина, което в случая беше много важно, защото имаме хронично основно заболяване, и независимо че е в ремисия, можеше да се обостри в резултат на травмата. Всеки ден за тази пациентка е подарен и хирургичната намеса за нея бе жизненоважна. Колкото по-бързо, толкова по-добре, защото всички жизнени показатели започнаха да падат. Самото заболяване е така специфично, че се увреждат почти всички кръвни клетки. Хемоглобинът й беше 110, след счупването – 94, а след това – 83. С първия прелят сак кръв успяхме да качим хемоглобина на 94, но не беше достатъчно. Направихме още две кръвопреливания – стана 97, след още едно достигна 107.

По отношение на тромбоцитите, които при нея са първично увредени от левкемията, тя дойде при нас с показатели 49. На другия ден паднаха на 38. Направихме консултация с лекуващия д-р Ганева и с нашия хематолог д-р Попова от МБАЛ – Благоевград и последвахме техните указания. Направихме урбазон в банка, за да стабилизират тромбоцитите, и отделно сакове с тромбоцитна маса, които се вливат и много бързо се разграждат. Това означава, че се изисква голямо количество сакове, за да стигнат тези тромбоцити до 57.

Едва след като достигнахме тези стойности, започнахме операцията, която мине добре, защото нашият екип има богат опит. Поставен бе имплант, който позволява фрактурата да се компресира и да няма изливане на кръв в междутъканните пространства. При тази стабилизация тя вече може да започне ранна рехабилитация – да се изправя, да сяда, да ходи с проходилка. На оперирания крак не бива да стъпва поне 1-2 месеца, защото при ранно натоварване имплантът може да се изпрошне, или самата кост, и да се развали конструкцията, което е фатално за доброто протичане на оздравителния процес. Пациентката изкара 1 денонощие в реанимация, където й бе направено кръвопреливане, и вече е в ортопедичното отделение за продължаване на лечебния процес”, обясни д-р Пиринчиев.

След успешната животоспасяваща операция, станала възможна благодарение на многобройните кръводарители от цялата страна и на лекарския екип, Илия Ласин вярва, че доброто побеждава. Повече от всякога той е обнадежден, че съпругата му ще оздравее и ще се върне към нормалния си живот и работата си в Бюрото по труда, за да може да помага на хората със социални проблеми.в.Струма/ Бетина Апостолова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене