Сайтове крадат лични данни чрез измама, свързана с коронавируса

Сайтове се възползват от ситуацията за коронавируса, за да привлекат посетители, чиито данни да откраднат. За новата измама съобщи експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред NOVA.

Мошениците приканват хората да посетят уебстраницата им чрез „указания“ за предпазване от COVID-19. Според разпространеното от тях съобщение, Дева Мария и Исус Христос ще предпазят от болестта домовете, на чиято входна врата е нарисуван кръст със зехтин. За повече информация те посочват сайт, в който има инсталиран Java скрипт, който автоматично събира данни от запазените сесии на посещавани страници.

За да се предпазим от кражба на личните ни данни, експертът посъветва да излизаме от профилите си, когато не ги използваме – така прекъсваме сесията.

Относно новото приложение, което ще следи за здравословното ни състояние от утре, Любомир Тулев коментира:

„Приложението, което държавата направи за борбата с COVID-19, все още се преглежда от платформите на Google и Apple. Вчера се разрових из платформата на Google и забелязах, че те планират да допускат до онлайн магазина си само легитимни апликации, свързани с борбата със заразата, което е много добра мярка“. Той обясни, че това няма да позволи на измамни приложения, които имитират легитимното, да се опитат да откраднат данните ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене